Thursday, November 27, 2008

Pakatan Rakyat yang tidak boleh berpakat lagi


"Kami rela kalah kerana melaksanakan Islam, kita rela ditolak rakyat kerana melaksanakan suruhan Allah, apalah ertinya sebuah pemerintahan tanpa mendapat redha Allah" inilah antara bait-bait ucapan Hj Hadi Awang suatu masa dahulu, tapi hari ini segalanya berbeza, mereka sanggup dimalukan kerana mahu berkuasa dan menjadi kerajaan.

Tuesday, November 25, 2008

Khir, Mukhriz… siapa yang tawarkan anda jawatan kabinet?


BEKAS Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo tiba-tiba mengulangi hasratnya, tidak mahu menjadi anggota kabinet, jika menang pemilihan Ketua Pergerakan Pemuda Umno. Ulangan percakapannya itu, dibuat selepas beberapa bulan yang lalu, bekas Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Selangor ini menolak tawaran menganggotai kabinet.

Dr. Mohamad Khir terpaksa mengulangi janjinya itu kerana, seorang lagi calon yang menawarkan diri bertanding jawatan Ketua Pemuda, Datuk Mukhriz Tun Dr. Mahathir juga bercakap soal yang sama, tidak mahu menjadi Menteri, kalau menang jawatan Ketua Pemuda.
Mereka berdua seolah-olah sepakat. Sama-sama tidak mahu menjadi Menteri. Baguslah! Cuma, siapa yang nak tawarkan jawatan itu kepada mereka berdua? Apakah Tun Dr. Mahathir Mohamad yang hendak melantik mereka menjadi Menteri? Kalau tidak ada tawaran, kenapa seorang tidak mahu dan seorang lagi menolak?

Bukankah elok, kedua-duanya bercakap soal-soal parti, ketuanan Melayu, bahasa Melayu, ekonomi Melayu dan perkara-perkara yang ada hubung kaitnya dengan kepentingan ramai. Kenapa hendak bercakap soal yang tidak akan kena mengena dengan mereka, jauh sekali mereka sudah ditawarkan jawatan oleh mana-mana Perdana Menteri.

Dr. Mohamad Khir pernah mahu merubah sejarah kelahiran Umno yang didakwanya dilahirkan di Selangor dan bukan Johor. Maka, lihatlah sejarah Umno dan Pemuda Umno secara betul. Bukan semua Ketua Pemuda Umno dilantik menjadi Menteri.

Itulah sebabnya, kalau cerdik tidak boleh diikut… beginilah jadinya calon-calon yang hendak menawarkan diri bertanding jawatan Ketua Pemuda. Bercakaplah benda dan perkara yang wujud dan jangan bercakap benda dan perkara yang tidak perlu diperkatakan. Untuk apa semua itu? Adakah dengan menolak jawatan, mereka mahu membuktikan mereka hebat dan ikhlas?

Atau Dr. Mohamad Khir dan Mukhriz menyindir Ketua Pergerakan Pemuda Umno sekarang, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein yang menerima perlantikan menjadi Menteri, ketika menjadi Ketua Pemuda Umno menyebabkan Umno lemah?

Memetik kata-kata Mukhriz ketika mengatakan dia tidak mahu menjadi Menteri kerana mahu menumpukan usaha memperkukuhkan Pemuda dalam menangani pelbagai isu termasuk mengembalikan sokongan rakyat kepada Umno.

Barangkali Mukhriz tidak nampak Hishammuddin yang masih memegang jawatan Ketua Pemuda dan Menteri Pelajaran, telah gagal menumpukan usaha memperkukuhkan Pemuda dalam menangani pelbagai isu termasuk mengembalikan sokongan rakyat kepada Umno.
Dr. Mohamad Khir pula mengatakan, Pemuda perlu lebih berani dalam apa juga perkara kerana itu sebenarnya yang akar umbi mahukan. “Saya rasakan kalau menerima jawatan dalam Kabinet, tugas sebagai Ketua Pemuda terhad kerana banyak halangan yang boleh menjejaskan pergerakan itu,”

Mungkin Dr. Mohamad Khir nampak Pemuda Umno di bawah kepimpinan seorang yang berjawatan Menteri tidak berani dan terhad kerana banyak halangan hingga menjejaskan pergerakan itu. Mudah-mudahan, kenyataan kedua-dua calon Ketua Pergerakan Pemuda Umno ini mendapat respon dari Hishammuddin kerana Hishammuddin tidak dikagumi oleh kedua-dua calon Ketua Pemuda Umno ini, mungkin kerana Hishammuddin menyandang jawatan Kabinet.

Malahan, kenyataan kedua-dua calon Ketua Pemuda Umno ini, bolehlah (jika ianya baik) diguna pakai oleh calon-calon Naib Presiden Umno, Ahli-Ahli MT, Ketua Pergerakan Puteri dan Wanita, supaya jangan menerima tawaran menyertai cabinet, dikhuatiri menjadi tidak cukup berani, terhad dan banyak halangan untuk bergerak dan berjuang.

Jika inilah tahap pemikiran calon Ketua Pergerakan Pemuda, dengan alasan memegang jawatan kabinet menjadikan mereka terhalang daripada meneruskan perjuangan, malangnya bagi Pergerakan Pemuda Umno yang menyokong mereka berdua.

Tidak keterlaluan jika dikatakan, kedua-dua calon Ketua Pemuda Umno ini ingin memberitahu, semua penyandang jawatan Menteri dalam Kabinet yang ada hari ini, tidak berani menyampaikan suara akar umbi kerana halangan jawatan mereka itu.

Hanya mereka berdua sahajalah kononnya yang mampu memperjuangkan Umno tanpa jawatan dalam kabinet. Siapa sebenarnya yang hendak menawarka jawatan kabinet kepada mereka ini? Dr. Mohamad Khir jangan ‘bergurau’ kerana dengan jawatannya sebagai Menteri Besar Selangor yang merupakan jawatan yang cukup besar dalam usianya yang cukup muda, tetapi telah memusnahkan harapan Umno dan BN di Selangor.

Sedarkan dia sekarang, dengan pelbagai isu yang melanda Selangor, termasuk apa yang berlaku dalam PKNS, sebenarnya airmata orang-orang Melayu yang dikecewakan oleh Dr. Mohamad Khir. Jika Dr. Mohamad Khir tidak mempersenda-sendakan ‘isu penyapu’ dan ‘makan tempe’, hari ini Umno dan BN masih berkuasa di Selangor.

Isu banjir di Shah Alam dan pengondolan bukit-bukit di Selangor yang Dr. Mohamad Khir harus bertanggungjawab juga sebenarnya sedikit sebanyak membantu Umno dan BN di Selangor hancur. Adakah Dr. Mohamad Khir mahu bangkir dengan Pemuda Umno sekarang atau, dalam hatinya mahu menghancurkan Pergerakan Pemuda Umno yang sudah semakin gemilang sekarang!

Bekerjalah sekarang kerana sekarang tiada jawatan Kabinet. Kuatkan Umno dan Pemuda Umno di Selangor terlebih dahulu sebelum menjelajah ke seluruh bahagian-bahagian ‘membahagi-bahagikan’ tempe untuk semua Pemuda Umno menjadi ‘putih’ seputih pipi Dr. Mohamad Khir.

Oleh Zainal Yusof

Monday, November 24, 2008

POSTER PILIHAN MINGGU INI - COWARD


Kepada semua bloggers... anda dibenarkan untuk copy and paste poster ini, dan menyebarkan poster ini kepada kawan-kawan yang lain.

Kenapa?

Kerana jika mahu menjadi seorang blogger kita harus berani... Jangan jadi penakut!!! dan jangan poyo sangat... ataupun janganlah buat perkara yang boleh memalukan diri sendiri...

Kesian juga dengan blogger diatas... Buat malu jer, baru kena cabar sikit, kecoh satu kampung... Agaknya mereka ini tak pernah kena cabar agaknya... ini kali pertama blog mereka kena serang balas dari blogger lain... sebelum ni syok sendiri sahaja...

Professional la sikit... Jangan tunjukkan yang kamu tu masih baru dan masih berhingus lagi dalam alam maya ni...

Berani sikit!!! jangan nak berdebat pun takut? kita hanya bloggers bukannya calon Ketua Pemuda, nak takut apa???

Kalau takut baik tak payah jadi bloggers la... Lebih baik jika jadi surirumah tangga sepenuh masa ataupun jadi tukang perah susu lembu, ada jugak maknanya.

Friday, November 21, 2008

Apa pilihan Pemuda UMNO sekarangSiapa bakal Ketua Pemuda UMNO? bagi yang melihat hanya dari segi mata kasar tanpa punya kira-kira atau sempua akan terus berkata, tentulah Mukhriz. Bila ditanya apa alasan mereka berkata begitu, jawab mereka ringkas, tengok saja pada pencalonan. Bagi saya jika ada orang yang berkata begini, saya tahu saya membuang masa saja melayan dan berbicara mengenai politik kerana saya merasakan orang ini tidak membuat homework atau kata mudah tidak melihat jauh trend dan statistik turun naik gelombang senario politik dalam UMNO.

Jika mood saya baik dan merasa seakan mahu melayan saya akan menyambung perbualan, jika tidak saya akan terus membisu dan akan melupakan saja bicara politik. Jika saya ingin menyambung perbualan saya, saya akan bertanya, what’s make. you say that ? Apakah Mukhriz akan menang hanya berdasarkan pencalonan. Apakah pencalonan menjanjikan kemenangan ? Saya juga akan bertanya pasal market trend di luar sekitar kempen menjelang pemilihan UMNO. Pastinya saya akan dapat berbagai-bagai jawapan. Mungkin saya akan bertanya lagi. Kenapa Tun terdesak sehingga menulis artikel yang memburukkan calon Ketua pemuda pemuda lain.

Apakah ranking Mukhriz kini sudah ke tahap yang membimbangkan sehingga Tun gelabah untuk mempertahankan ke populariti anak manjanya itu.Tun bijak membaca trend politik. Tun sudah nampak Mukhriz berada ditahap tidak stabil. Tun terpaksa membantu Mukhriz. Namun apa saja yang akan Tun lakukan, pemuda bukanlah buta dan tidak dapat menilai kan permata dengan kaca. Sampai bila Mukhriz mahu bertahan dibawah ketiak Tun. Jika setiap kali statement yang keluar dari mulut Mukhriz mencerminkan tahap pemikiran yang rendah. Setiap kali beliau membuka mulut, setiap kali popularitinya menjunam.

UMNO sekarang telah kembali normal dan bukannya tidak waras lagi seperti mula-mula UMNO berada dalam keadaan panik dahulu ketika terkejut dengan Tsunami PRU. Trend dalam market sekarang adalah :

1) Pemuda mahukan seorang Ketua Pemuda yang datangnya dari kerusi Ketua Pemuda Negeri.- Mukhriz bukan Ketua Pemuda Negeri, mahu pun Khir Toyo

2) Pemuda sekarang mahukan Ketua Pemuda yang berani, bijak serta tegas dan komited kepada sayap Muda UMNO ini.- Mukhriz tidak komited kepada sayap ini mahupun Khir Toyo

3) Pemuda mahu seorang ketua yang boleh menghadapi dan bertentangan dengan Anwar Ibrahim.- Mukhriz tidak boleh lakukan ini, begitu juga Khir Toyo. Pernahkah kita tengok Mukhriz dan Khir Toyo menegur Anwar Ibrahim, mereka tidak ada keberanian untuk melakukan ini.

4) Pemuda sekarang mahukan ketua pemuda UMNO yang boleh menghadapi sikiu, yang boleh menghadapi Hindraf.- Mukhriz tidak boleh melakukan ini mahu pun Khir Toyo yang tidak mungkin boleh menghadapi Hindraf. Jika Khir bercerita pasal Hindraf maka akan keluar lah isu-isu Kuil yang di roboh.

5) Pemuda mahukan pemimpin yang kuat dan bukan lembik. - Sendiri mahu ingat siapa antara mereka yang kuat dan siapa kah si lembik.

6) Pemuda juga mahukan pemimpin yang beradab dan tidak biadab kepada Pemimpin tertinggi UMNO Khususnya mereka yang telah lebih lama dalam UMNO dan yang telah lama menikmati garam dari mereka - Mukhriz agak biadab dan Khir Toyo juga terikut menentang kepimpinan tertinggi.

Pemuda juga kini seringkali diingatkan agar kembali ke trek asal, menolak mereka yang memberikan rasuah, trend pemuda sekarang berada ditahap yang normal, Khairy mempunyai peluang yang baik jika Pemuda berada dalam keadaan yang normal. Kita tunggu Tun dedahan siapakah yang benar-benar main duit, kita lihat Tun akan meletakkan anaknya disatu tahap yang paling bersih dan kononnya anaknya tidak main duit dalam membeli pencalonan. Bagi pemuda yang menerima duit dari agen-agen Mukhriz, fikirkanlah, jenis hipokrasi anak dan ayah. Apakah ini adalah calon yang pemuda mahukan, Apakah sebenar yang Pemuda mahukan ?

Terbaru mengenai statement Mukhriz….. Mukhrz tak mampu pegang dua jawatan sekali. Jika Hishamuddin boleh jadi ketua Pemuda dan Menteri Pelajaran, Mukhriz tak boleh. Dia tak mampu, katanya kalau ketua Pemuda - Ketua Pemuda sahaja, ini bermaknan kita akan dapat Ketua pemuda yang hanya mampu jadi Ketua Pemuda sahaja. Kesian satu stetment yang kurang akal lagi dari Mukhriz sebab nak ikut Khir Toyo.

Petikan : Baru-baru ini Datuk Seri Dr Khir Toyo beliau tidak berhajat nak pegang sebarang jawatan kerajaan jika memenangi jawatan Ketua Pemuda UMNO Malaysia…rupanya Datuk Mukhriz Mahathir juga berpegang kepada pendirian yang sama. Bercakap kepada para wartawan selepas satu majlis di Kuala Lumpur Khamis, Ahli Parlimen Jerlun itu berkata ini kerana beliau ingin menumpukan sepenuh perhatian untuk tarik balik sokongan rakyat di lima negeri yang Barisan Nasional kalah. Katanya ia tidak ada kena mengena dengan soal kemampuan untuk pegang jawatan dalam kerajaan. Menurut Mukhriz kalau nak pegang kedua-dua sekali ‘payah sikit’.

Oleh: Selamat Sadikin – Kajang
KPMU

Nota Senapang Patah : Pilihan Ketua Pemuda saya ialah Khairy Jamaluddin kerana beliau memiliki ciri kepimpinan yang menyeluruh , bukan sahaja mampu memegang jawatan Ketua Pemuda malahan mampu menyandang apa sekali pun jawatan yang akan diberi kepada beliau.

Jangan kerana politik wang Pemuda Umno memusnahkan Pergerakkan Pemuda UMNO. Justeru itu saya menyeru para perwakilan, akar umbi sekelian buatlah pemilihan yang bijak…

Thursday, November 20, 2008

Tun menyanyi lagi- Lekaslah besar si manja ku sayang


Tun berkempen lagi melalui blog beliau bagi memastikan kemenangan anak manjanya Mukhriz yang kini kian terhakis sokongan Pemuda UMNO terhadap anak manjanya ini. Walaupun Mukhriz mendapat pencalonan yang tertinggi namun stamina Mukhriz tidak kesampaian dan telah kelihatan termengah-mengah dan diakhir-akhir ini terserlah banyak kebodohan Mukhriz dan terserlah kelemahan beliau seorang pemimpin yang bergantung 100% kepada ayahnya.

Dalam tulisan Tun kali ini beliau menyerang Khairy Jamaluddin secara terus terang dan cuba menghakiskan sokongan yang diperolehi oleh Khairy Jamaluddin. Inialah politik yang paling jijik dimainkan oleh Tun untuk memenangkan anak beliau. Dalam tulisan itu Tun berkata ,”Pada 2008 pengundi termasuk ahli dan penyokong setia Umno telah tolak Umno hanya kerana pucuk pimpinan Umno yang tak mampu memimpin, yang tunduk kepada Singapura, yang tak tahu kenang budi, yang utamakan anak menantu lebih daripada rakyat dan bermacam lagi. Kerana orang ini seorang, pengundi telah dengan berat hati undi parti lawan.

Orang ini hanya seorang sahaja tetapi Umno dan BN yang menjadi mangsa,” katanya. Ini adalah merupakan tuduhan peribadi Tun kerana ini sebenarnya tidak berlaku dan rakyat bukan bodoh untuk menilaikan apa yang Tun cakapkan. Tun sepatutnya menyalahkan dirinya apabila rakyat menolak UMNO adalah kerana campur tangan beliau yang meracuni minda rakyat kerana dendam peribadi beliau untuk kepentingan kroni perniagaan beliau yang gagal mendapatkan projek dari kerajaan Abdullah Ahmad Badawi. Serangan dan pergolakan kemelut Tun yang berleluasa sehinggakan Tun sendiri sanggup bekerjasama dengan pembangkang hanya kerana mahu menjatuhkan Perdana Menteri yang sebenarnya dipilih oleh beliau.

Tun bukan sayang kepada UMNO, Tun tidak peduli sama ada UMNO akan hancur atau tidak, yang penting bagi beliau, kekuasaan negara perlu ditangan beliau walaupun beliau telah bersara. Tun terlalu banyak mencampuri urusan kerajaan kerana mahu semangat Mahathirisma terus hidup. Pergolakan dalaman UMNO yang berpunca dari Tun yang membuat UMNO lemah. Hari ini Tun bukan lagi ahli UMNO. Jika beliau sayangkan UMNO mengapa beliau tinggalkan UMNO? Apakah seorang Kapten kapal sanggup terjun dari kapal apabila melihat kapal kini condong dan mahu karam.

Tun juga bercerita mengenai Politik wang dalam UMNO. Ini seolah-olah Tun mahu membersihkan Politik wang yang diamalkan oleh Mukhriz secara besar-besaran sewaktu pencalonan yang dahulu. Bukti telah banyak kita terima, mulut tempayan boleh kita tutup, mungkin Tun lupa mulut orang sukar ditutup. Yang terima wang akan bercerita, Mukhriz juga dengan cara bodoh menafikan berhawa beliau terlibat dengan politik wang apabila berkata, jika ada ejen yang memberikan wang atas nama beliau itu adalah satu sabotaj yang mahu memburukkan beliau.

Apakah orang percaya Anaz mesin ATM Mukhriz itu adalah ejen yang mahu memburukkan Mukhriz ? Apakah orang akan percaya beberapa nama yang begitu rapat memberikan wang atas nama Mukhriz juga adalah ejen yang mahu memburukkan Mukhriz. Rakyat bukan bodoh. Mukhriz telah pun memberikan wang dan tidak perlu menutup bangkai busuk ini dengan menyatakan bahawa ejen mahu memburukkan beliau. Tun tak perlu cuci mangkuk untuk Mukhriz dengan menyerang orang lain. Tun sepatutnya menerangkan kepada pemuda dan rakyat betapa bijaknya anak beliau dan Mukhrizlah orang yang paling layak untuk jadi Ketua Pemuda UMNO.

Dedahan keistimewaan Mukhriz, jika ada. Kami hanya tahu Mukhriz ini hanyalah silembik yang masih menyusu di bawah ketiak Tun.

Kata beliau lagi, sementara itu, Bernama melaporkan, ketika sesi soal jawab dalam majlis dialog bersama beliau di Yayasan Kepimpinan Perdana di Putrajaya hari ini, Dr Mahathir berkata, semua laporan yang diterimanya berhubung amalan politik wang dalam Umno akan dipanjangkan kepada Jawatankuasa Disiplin parti itu untuk tindakan lanjut. Beliau menegaskan laporan tersebut juga akan diserahkan kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR).

“Jika kedua-dua cara itu tidak berhasil, saya akan siarkan senarai nama mereka yang terlibat itu beserta laporan didalam blog saya,” katanya.

Ini mengesahkan bahawa Tun mahu menyatakan anak beliau adalah orang yang paling bersih sekali dalam pemilihan UMNO ini, malangnya Tun mungkin tidak tahu atau sengaja buat tidak tahu. Ramai dikalangan pemuda yang mencabar Tun untuk mendedahkan siapakah mereka yang main wang dalam pemilihan UMNO kali ini. Kami berharap Tun telus dalam pembongkaran ini, tapi kami akan jangka, nama yang akan dikaitkan adalah Dr Khir Toyo dan Khairy Jamalluddin dalam Pemuda UMNO. Mukhriz bersih dari senarai ini. Inilah lazimnya cara Tun, mula -mula menyiarkan artikel yang ringan dan kemudian terus menyerang. Tun perlu gentelman, yang bertanding adalah Mukhriz bukan Tun. Berikan peluang untuk Mukhriz bertanding dan tak perlu dipimpin anak manja Tun dan sentiasa melindungi Mukhriz di bawah ketiak sentiasa kerana dia mahu menjadi Ketua Pemuda UMNO. Ketua Pemuda UMNO perlu kuat berani dan juga bijak, bukannya penakut, bingung dan lembik seperti yang Mukhriz tunjukkan sekarang. Ketua Pemuda UMNO tidak boleh bergantung pada ayah semata-mata.

Hari ini Tun cerita pasal politik wang, hari ini Tun bercerita pasal UMNO, hari ini Tun bercerita pasal bangsa. Siapakah yang memulakan politik wang 22 tahun yang lalu ? Siapakah yang sering menghentam dan membuka ruang untuk pembangkang bermaharajalela dan siapakah yang memberikan muka kepada bangsa asing sehingga kita kini tertekan dengan bangsa asing.

Pernahkah Tun memikirkan mengenai parti apabila menghentam Perdana Menteri, pemimpin UMNO dahulu sehingga rakyat benci dengan UMNO. Siapa yang mengajar pemimpin UMNO biadab kepada Presiden UMNO, siapa yang mengajar anak mereka biadab kepada Presiden UMNO, siapa yang memburukkan Presiden UMNO selama ini, Siapa yang suka memburukkan keluarga dan juga Presiden UMNO ? Apakah ini bukan faktor yang membuat rakyat benci kepada UMNO? Jika presiden diletakan disudut yang sentiasa di kritik ini akan mengakibatkan kelemahan UMNO.

Kerja siapakah ini? Eloklah Tun jangan memburukkan lagi pemimpin UMNO lagi kerana ini mengakibatkan parti ini akan berpecah dan terus menjadi lemah. Jika Tun mahu paksa pemuda memilih Mukhriz, keluarkansahaja kenyataan dan seru agar pemuda memilih Mukhriz. Mukhriz juga sepatutnya malu menggunakan pengaruh ayahnya untuk menang dalam pemilihan Pemuda ini. Pemuda adalah sayap yang terdiri dari ahli yang kuat teguh bijak dan berani. Mereka tidak mahu pemimpin yang lemah lembab dan penakut yang hanya pandai memburukkan orang lain menggunakan kuasa ayah untuk menang.

Cepat lah besar , cepat lah besar si manja ku sayang…..

Oleh : Hassan Ishak

Jawab Piggy Singh.... Jangan Tak Jawab

Rentetan "Siapa Kata"

Baru-baru beberapa artikel keluaran blog ini telah di palam oleh few bloggers, termasuklah Piggy Singh. Beliau dengan sinisnya menghentam dan membuat characterisation yang begitu cynical, maliciously developed dan penuh Suul Dzon.

Terdapat tiga artikel yang diserang, pertama adalah my SWOT analysis on KJ, the second one adalah berkenaan Siapa Kata, and the last part was on Facebook group. Blog Padedoh pula ada menyiarkan tindakan Piggy Singh ini. I will handle the second part of the attacks kali ini.

Manakala Bro Jinggo ada menjawab serangan Piggy Singh itu and to Bro Jinggo – I say thank you. But to Piggy Singh, who continued with his attacks and, who labelled me as a lower grade lieutenant who had to seek a general to defend what I said or wrote – to him I say: I decide to defend or otherwise, and I personally observe the merits and demerits of doing so!

Nevertheless, saya patut berterima kasih pada Piggy Singh kerana telah mencermin dan menonjolkan pencapaian objektif gambar-gambar yang dipaparkan dalam artikel Siapa Kata.

The four photos tu sebenarnya dipilih, beserta tema ”Siapa Kata” bagi menzahir dan mencetus pemikiran tentang jurang antara personaliti persepsi dan personaliti realiti KJ. Sebagai mangsa fitnah dan tohmahan berterusan, KJ sekarang ini mengalami defisit dalam persepsi awam. Beliau dianggap dan dikatakan tidak peka terhadap persekitaran dan masyarakat, tidak perihatin dan bersama orang ramai dan elitis. Namun, berdasarkan gambar-gambar yang dipaparkan, kita tanya balik samaada apa yang ditohmahkan itu benar atau tidak? Kenapa Piggy tak ambil juga gambar KJ makan bawah pondok – mungkin kerana gambar itu begitu halus dan dalam maksudnya…

Apabila gambar-gambar dan tema itu dipaparkan, pastinya ada pihak yang kurang senang kerana bagi mereka personaliti KJ harus kekal stationary di dalam kotak dan belenggu negatif atas insentif dan keuntungan daripada kedudukan ini dalam bentuk sokongan relatif, samaada benefisiari nya saingan politik KJ, yang tak suka KJ, atau dari parti pembangkang. Jadi apabila melihat adanya gambar-gambar seperti ini pastinya mereka akan melatah, memperkecil, melondeh dan mengejek gambar itu sebagai lakonan atau drama politik murahan semata-mata.

Kenapa? Kerana:

[1] Mereka sedar bahawa memang terdapat jurang antara personaliti persepsi dan personaliti realiti KJ; di mana KJ ni sebenarnya tidaklah sepertimana yang diwar-war atau digambarkan oleh penyerang-penyerang peribadi beliau

[2] Usaha penjelasan dan pendedahan ini bakal menggugat keuntungan atau kepentingan mereka samaada dari segi politik atau dari utiliti kepuasan peribadi sebagai seorang yang tak sukakan KJ

[3] Serangan balas hendaklah di buat kerana jika tidak, pastinya penjelasan tadi boleh atau mampu, kalaupun tidak membuat konversi sokongan, tetapi, sekurang-kurangnya, menimbulkan tanda soal dan menjadi katalis kepada penilaian kritikal terhadap serangan yang dilontar ke atas KJ

Maka, atas sebab di atas, in a way, I was happy when I read the responses from Piggy Singh. Sebab ia menunjukkan bahawa memang ada impak gambar ini, sehingga terpaksa di buat respon.

Saudara pembaca lihatlah sendiri bagaimana gambar-gambar itu disusun aturannya dan diselitkan gambar KJ mengusap muka dengan lontaran ayat yang begitu sarcastic – apa makna dan nawaitunya? Ia adalah supaya pandangan persepsi positif mengenai KJ ditarik dan dirantai kembali menjadi negatif.

Itulah gambaran betapa rendah dan busuk hatinya manhaj penulis blog itu; atas kepuasan melihat dan menjana keburukan.

BY: HANG TEGAR

Tuesday, November 18, 2008

Khairy Jamaluddin :SAYA RELA MENJADI MANGSA DARIPADA MENJADI BIADAB


Mungkin kita tidak perasan dan mungkin juga kita tidak pernah mahu memikirkan tentang satu perkara yang ada kala sengaja kita mengapa ianya sebagai sesuatu yang remeh. Sebenarnya jika kita benar-benar meletakkan perkara ini sebagai satu perkara yang perlu kita nilaikan kembali, ianya sebenarnya adalah satu perkara yang serious yang wajar kita pertimbangkan sebagai waris anak bangsa Melayu yang kaya dengan adat dan budi bahasa.

Cuba kita kupas dan memikirkan apakah wajar kita berikan pertimbangan sebagai waris bangsa Melayu yang kaya dengan warisan nenek moyang kita yang kaya dengan budibahasa. Salah satu ciri budi bahasa yang diwarisi oleh bangsa Melayu adalah hormat kepada yang lebih dewasa. Itulah sebabnya kita memanggil orang yang lebih tua kepada kita sebagai Pak Cik, Mak Cik, Pak Long, Abang Long Kak Long , Abang Ngah dan sebagainya.

Dari kecil lagi kita diajar untuk menghormati yang lebih tua dari kita. Kita juga dididik untuk setia dan menghormati pemimpin. Orang dahulu sanggup mempertahankan pemimpin dan sanggup mati demi pemimpin dan negara, tentu kita masih ingat dengan pepatah, “Biar berputih mata jangan berputih tulang.”

Tidak pernah dalam sejarah UMNO berlaku , pemuda UMNO bersikap biadab dengan pemimpin tertinggi , tetapi hari ini telah berlaku di mana sikap ini berlaku apabila anak kepada Mantan Perdana Menteri bersikap biadab kepada Perdana Menteri. Bagi ramai ahli UMNO ini membayangkan dan mencerminkan sikap keluarga itu sendiri. Bapa borek anak pun rintik, ke mana tumpahnya kuah jika tidak ke nasi.

Apa saja yang tidak kita dengar tentang Tun mengutuk menantu Pak Lah dan apa saja yang tidak kita dengar anak Tun mengutuk bapa mentua Khairy Jamaluddin. Bukan sahaja menantu Pak Lah menjadi kutukan keluarga Tun , tetapi seluruh keluarga Pak Lah termasuklah anak perempuan Pak Lah , isteri kepada Khairy juga menjadi mangsa kutukan Tun dan anaknya Mukhriz.

Pernah kah kita dengar , Pak Lah mengutuk atau berbahasa yang agak kasar terhadap Mukhriz atau Tun , melainkan apabila Pak Lah tidak lagi menahan kesabaran apabila Tun terlalu banyak menyerang keluarganya. Pernahkah kita dengar menantu Pak Lah, Khairy Jamaluddin membuka mulut menghentam Mukhriz mahupun Tun ?

Ini tidak berlaku, kerana bagi Khairy Jamaluddin , itu bukan cara berpolitik , hentam menghentam keluarga dan peribadi adalah cara berpolitik yang tidak matang. Lambat laun rakyat juga akan terbuka minda mereka dan dapat menilai kan politik yang sebenar. Mukhriz terlalu lantang sehingga biadab kepada orang yang lebih tua darinya dan yang paling buruk adalah Mukhriz biadab kepada pemimpin tertinggi UMNO dan kepada Orang yang telah matang dan lebih lama berkecimpung dalam politik tanah air.Apabila di tanya kepada Khairy Jamalludin , mengapa beliau tidak pernah bersuara atau menangkis segala tohmahan yang dilemparkan oleh Tun Mahathir kepada beliau, beliau hanya menjawab,

” Beginilah ..segala tuduhan yang dilemparkan itu tidak benar. Tetapi saya memilih untuk diam sebab saya rasa tidak sesuai saya jawab kepada seorang Negarawan yang semua orang hormat. Saya rasa untuk menjawab yang Tun berpendapat sedemikian kalau perkara itu mempengaruhi pendapat orang ramai tidak apalah yang saya boleh buat,memang kod diri saya dan kod budaya kita tidak elok kita menjawab .

Kita kadang-kadang nak menjawab dengan fakta dan sebagainya ,tapi bekas PM..orang lama ..tak elok .SAYA RELA MENJADI MANGSA DARIPADA MENJADI BIADAB “

Betul lah apa yang dilakukan oleh Khairy, biar lah kita menjadi mangsa dari kita di cop sebagai biadab. Kita tidak akan dipanggil hero apabila kita biadab dan kurang ajar kepada yang lebih tua kepada kita. Kini Mukhriz telah di anggap sebagai biadab dan apabila Pak Lah telah membuat keputusan untuk mengundurkan diri , rakyat mula terasa, merasai , mula membuka mata dan nampak kebaiadaban anak kepada Tun Mahathir ini kepada pemimpin tertinggi UMNO ini.

Kita juga dapat melihat bagaimana , di akhir-akhir pencalonan , Mukhriz agak megah dan ke populariti beliau agak menurun dan kemungkinan Mukhriz tidak akan dapat mempertahankan ke populariti beliau untuk sampai ke garisan penamat. Jika dikira dengan pencalonan yang beliau dapat , Mukhriz bukan lah calon yang popular sangat kerana lebih dari setengah bahagian tidak mencalonkan beliau. Kita masih punya masa untuk memilih pemimpin yang terbaik, jangan sampai satu ketika nanti Tun sendiri akan mengumumkan sekali lagi bahawa anaknya bukanlah pilihan yang terbaik dan beliau sekali lagi telah melakukan kesilapan yang besar.

Sumber : prokhairy.com

THE "OUTING" OF ROCKY BRU.


I have restrained and refrained for long not to accede to recrimnations and worse still a cyber tussle with my friend Rocky. When my readers asked me what has happened to my good blog buddy, I always tell them that it was traumatic when Rocky had to be away from mainstream as he had enjoyed its perks. I even told them to leave him alone to whatever he is up to. Even when he said in last Sunday’s Star (Focus) that I was sponsored by Anwar Ibrahim, that accusation did not raise any heckles. If you are not guilty you have nothing to defend. But I cannot let what has ensued continue without a comment. That is just not me, because I worship CAUSES and not any man.

Under a posting headed ‘No Such Thing as Mahathirism’, Rocky offers the view that Mukhriz Mahathir (truth be told I like Mukhriz, his demeanor, his unassuming stance) is a late bloomer in politics, ostensibly because his father, the former Prime minister, banned all his children from taking part in politics while he held the top job in the land. Rocky saw the ban as a feather in Dr. Mahathir’s cap and compares it favorably with the example of DAP’s Lim Kit Siang whose son, Guan Eng, suffered no such bar and is now Chief Minister of Penang.

Ever since Rocky exposed himself as an apologist for PM to be Najib Tun Razak, he has become skilled at the art of shading the truth, just like Dr. Mahathir of course, which makes the headline of his post rather ironic. Well, if you have your boys in business and benefiting from sweetheart deals and rescues, it would be nice Machiavellian strategy to bar them from politics. Otherwise what would the hoi polloi think? That the Mahathir boys are imitative of Imelda: this is mine, that is mine, and that other, is also mine.

Yes, the Mahathir sons did not vie for posts in Umno while dad was manning the national pantry. But seeing that restraint as laudable is akin to saying that it was to the late dictator Suharto’s credit his kids, Tommy Mandela Putra and Siti Rukmana, did not jostle for position in Golkar while bapak was President. Or for that matter, it was admirable sacrifice on the part of Kostrad commander Probianto that he could not become ABRI chief because his father-in-law was President of the state. If he did, what would Wiranto, Yudhoyono and other members of that capable ilk, think of the supreme leader who rescued that country from a PKI-led coup in 1965?

I don’t think Indonesians are going to pinktouch their forelocks in gratitude to Suharto because his relatives showed restraint in targeting career fields. The point that’s important is not the ban on a leader’s children from entering the political fray, or for that matter, business field; it is whether they have leveraged on the father’s assets – the power of influence and patronage that comes with lofty position – to KY and ease their entry to posts and deals that would otherwise have given them the miss.

Rocky’s editorial gymnastics take on a more sly hue in another posting headlined ‘In Malaysia , we now want to demonstrate in the nude.’ Man, you are obviously upset with the series of demonstrations that have taken place, from the Bersih and Hindraf rallies a year ago to the anti-ISA current candlelight vigils . So he rounds in on the supposed threat by the Gerakan Reformis Rakyat Malaysia (Reformis) to demonstrate – if need be, in the nude – to express their dissatisfaction with the measures taken by Selangor’s Pakatan Rakyat government, including one that reportedly will see a rise in rentals of low cost housing for the poor from RM124 to RM250 a month. He quotes the Selangor CPO as warning sternly that action will be taken against illegal demonstrations, irrespective of whether the actors are in mufti or in the altogether. Dang, brother, that is not the Rocky I used to know and used to respect.

Rocky expresses relief that none of the demonstrators thus far has disported in the nude (Phew, what good taste! What admirable restraint!), as Mexican farmers and assorted others have done in sundry places on the globe. But now presumably, under the pressure of countless – and mindless -- demonstrations that are having a disorienting effect on the psyche, hitherto prudish Malaysians are about to abandon their inhibitions and parade al fresco. See what mischief, see what unintended consequence, this rash of demonstrations is about to have! Dang brother what’s got over you? A nudist parade at the Selangor State Secretariat Building in Shah Alam? What has the country come to! No, what has happened to the journo that I respected and sheepishly tried to emulate in thought, word and deed?

Folks, let’s brace ourselves for the upcoming editorial reign of Rocky Bru under a Najib administration. Shading the half-truth, deploying the sly dig – the stock-in-trade of the Mahathir era – will make a grand return. Dang, this is more than over-drive….you got a sixth gear? Go ahead Rocky, post this on to Ashraf Abdullah. Let’s see how he does a journalist blow-job.

Who says we have seen the last of Mahathirism.

So saudara Rocky, as a former blogger-buddy, as and when we do meet, I can still enjoy a beer or malt with you, I hope.

source : zorro-unmasked

Minyak Turun Lagi


Kerajaan hari ini menurunkan lagi harga minyak sebanyak 15 sen berkuat kuasa esok, kali kelima sejak Ogos lalu sejajar dengan penurunan harga bahan api itu di pasaran dunia.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang mengumumkan penurunan itu berkata, petrol RON97 turun daripada RM2.15 kepada RM2 seliter manakala RON92 dan diesel masing-masing daripada RM2.05 kepada RM1.90 seliter.

Serentak itu, beliau meminta para peniaga mengambil langkah untuk terus mengurangkan harga barang selaras dengan penurunan harga minyak supaya orang ramai mendapat manfaat sepenuhnya.

‘‘Saya ingin memaklumkan bahawa pihak kerajaan telah mengambil keputusan untuk mengurangkan lagi harga runcit petrol dan diesel sejajar dengan penurunan harga minyak dunia yang berterusan.

‘‘Ini merupakan penurunan yang kelima sejak Ogos 2008, sebagaimana janji kerajaan untuk menurunkan harga jika ada penurunan dalam pasaran dunia,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Penurunan harga petrol dan diesel itu dibuat ketika harga minyak mentah di pasaran dunia hari ini berlegar pada kadar AS$55.85 (RM195).

Najib yang juga Menteri Kewangan berkata, kerajaan turut berharap para pengguna akan terus mengamalkan sikap berhemah dalam penggunaan petrol dan diesel walaupun harga bahan bakar itu telah turun.

‘‘Ini selaras dengan hasrat kita memastikan penggunaan tenaga yang efisien,” katanya.

Harga minyak petrol dan diesel telah mengalami kenaikan tertinggi pada Jun lalu apabila kerajaan menaikkan harga runcit petrol kepada RM2.70 seliter dan diesel kepada RM2.58 seliter ketika harga minyak mentah dunia meningkat sekitar AS$125 setong.

Bagaimanapun, dua bulan kemudian iaitu pada 23 Ogos, kerajaan menurunkan harga runcit petrol RON97 sebanyak 15 sen menjadikannya RM2.55 seliter, ketika kadar inflasi bagi bulan Ogos meningkat kepada 8.5 peratus, manakala diesel sebanyak lapan sen menjadikannya RM2.50 seliter.

Pada 24 September lalu, kerajaan sekali lagi mengumumkan harga runcit petrol RON97 dan RON92 dikurangkan 10 sen iaitu masing-masing daripada RM2.55 seliter kepada RM2.45 seliter dan RM2.40 seliter kepada RM2.30 seliter.

Pada 14 Oktober pula, kerajaan menurunkan harga runcit petrol sebanyak 15 sen dan 20 sen bagi diesel ketika harga minyak mentah dunia berlegar sekitar AS$77 setong.

Terakhir, kerajaan menurunkan harga minyak sebanyak 15 sen pada hujung bulan lalu, menjadikan harga runcit dua bahan api itu masing-masing pada kadar RM2.15 dan RM2.05 seliter.

Thursday, November 13, 2008

Sabotaj

Blogers pro KJ nafi terlibat dalam pengendalian laman web selamatkannumno.blogspot.com
Semalam seorang sahabat telah menghubungi kami dan bertanyakan, apakah kami terlibat dalam mengendalikan http://www.selamatkanumno.blogspot.com/ yang menyerang Bakal Perdana Menteri , Datuk Seri Najib dengan cerita-ceirta kes pembunuhan Altantuya dan juga pembebasan Razak Baginda kini hebat di promosikan oleh pengendaliblog berkenaan. Setelah meneliti blog berkenaan , kami dapat rumuskan blog ini sebenarnya bagaikan melastik dua ekor burung dengan sebiji batu,

Jika kita amati , blog ini cuba melagakan calon Ketua Pemuda UMNO , Khairy Jamaluddin dengan memaparkan link-link laman yang pro kepada Khairy Jamaluddin secara tidak langsung, Laman ini telah memaparkan link kepada SUARA SUKJ , http://www.prokhairy.com/ , Kulit Pisang Pejuang Bangsa , ::Pemuda Berani:: dan yang menariknya di kaitkan juga dengan blog jejak Azalina. Malangnya pengendali blog ini tidak berani untuk mengaitkan beberapa blog lagi yang pro Khairy untuk mengelabui mata mereka yang berkecimpung dalam dunia ICT ini,

Blog sebegini sememangnya pernah lahir di saat pertandingan atau pilihanraya untuk menjatuhkan kredibiliti dan untuk melaga-lagakan dan menimbul rasa sangsi kepada kumpulan bloggers lawan , ini permainan biasa , umpamanya , bloggers yang sama juga pernah membina blog Azalinalesbian dan menggunakan bloggers rocky untuk menyebarkan blog berkenaan. Tujuan mengapa blog itu lahir sebenanya jelas , Semua ini telah dijejaki oleh orang-orang Azalina tetapi kerana mereka bersikap matang dan mahu menjaga setiakawan , mereka hanya mendiamkan diri sahaja walaupun mengetahui siapakah sebenarnya dalang yang melahirkan blog berkenaan.

Sama juga seperti blog ini, tujuan mereka adalah untuk melagakan orang-orang Najib dan orang-orang Khairy Jamaluddin . Hanya pesanan penulis , eloklah mereka hentikan perbuatan sebegini kerana tahapkesabaran manusia ada tahapnya , lagi pun bos mereka bertanding untuk merebut kerusi Ketua pemuda UMNO Malaysia, Banyak lagi rahsia-rahsia mereka yang disimpan dan yang tidak didedahkan , Banyak jugacerita-cerita latar belakang laman web yang pro Tun , Khir Toyo dan juga Mukhriz yang tidak didedahkan lagi, Jika terdesak dan jika ditekan untuk melakukan , tidak mustahil semuanya akan tersebar.Jangan bermain api , takut terbakar seluruh badan , cukup sudah dengan apa yang telah dilakukan ketika pilihan raya dahulu,

Saya juga sempat menghubungi , bro jinggo , pengendali blog http://www.prokhairy.com/ , beliau menafikan akan terlibat dalam pengendalian blog selamatkanumno.blogspot.com berkenaan, begitu juga dengan pengendali-pengendali laman web pro Khairy, mereka menafikan terlibat dalam pembabitan pengendalian blog http://www.selamatkanumno.blogspot.com/.

Saya juga memberitahu sahabat yang menghubungi saya , cuba lah hubungi pengendali laman web dan blog-blog yang pro Muhkriz – Khir Toyo dan Tun , mungkin mereka tahu siapa yang punya kerja ini. Mungkin mereka tahu.......... Kami adalah penyokong setia DS Najib Tun Razak , dan kami tidaklah meminta agar laman web kami di iktiraf kan oleh DS Najib . Kami juga tidak akan menikam Presiden dan Timbalan Presiden UMNO dari belakang.

KPMU

Mukhriz, stop hiding behind papa's 'kain sarung'


Bongkersz

The hottest topic in town now is the coming Umno party elections, of course. Among those jostling for power, I can't help but to poke fun at Mukhriz Mahathir over his latest statement on a public debate.

I quote his reasons for declining to debate with Khairy Jamaluddin and other contenders for the Umno Youth chief post.

‘Contesting for posts in a party is an internal matter. This is like a family contest, therefore it is not necessary to draw external attention. Furthermore a public debate will only undermine efforts to strengthen the party especially if the issues brought up are sensationalised by the opposition’.

Dear Mukhriz Mahathir, this is very disappointing (although predictable) coming from you, the senior old man's son.

1. On your claim that ‘Contesting for posts in a party is an internal matter’.

Umno is the biggest party in this country. Umno elections are definitely not an internal matter as whatever the outcome, it will greatly affect this country. You are running for the Umno Youth chief post and in future you may even be the prime minister of this country (damn!).

What is more important is for the people to see how articulate and knowledgeable you are and whether you are fit for the position? For example, Najib Abdul Razak was the Umno Youth chief in 1988 and he is going to be the next prime minister!

Every time Umno sneezes, the country catches a flu. You are not that ignorant, right?

2. Your claim that: ‘A public debate will only undermine efforts to strengthen the party especially if the issues brought up are sensationalised by the opposition.’

Oh, please. This is not very mature of you, invoking the opposition's name in vain at every opportunity. Surprisingly, I can understand your logic actually, since your father also came up with such logic - contesting for top posts in the party will undermine the unity of the party, he once said.

Only Umno people will come up with such logic but we cannot blame them. What you can say if they think their 'power transition plan' is the most democratic practice in the world?

How can you be a leader if you are afraid to say something for fear that the opposition could spin you out of context? Not good leader material, are you? A public debate is good for the people to know what you stand for, how you perceive issues, how you articulate your ideas and address the public generally.

If you cannot communicate openly and clearly, then what good are you? If you have problems getting your views and opinions out across in the open, what good are you actually for? Perhaps you are not learned enough, and you are afraid your ignorance will fail you when it comes to the subject matters.

Show some guts Mukhriz, stop hiding behind papa's kain sarung. You are in the race because the old man is pulling the strings. It is time to show that you are your own man who has got substance and has got what it takes.

Wait, probably the old man advised you not to accept the challenge to debate, especially when it came from Khairy J, that smooth talker. Hmm, wait, now that I think of it, it is a smart move.

You are the leading front runner so why not let the other two whack each other silly and expose their weakness - self-destruct. Damn, the old man must be behind this!

It is funny how the old man is following the steps of his arch-nemesis across the causeway - playing minister mentor and being mentor to the son. How ironic.

And here’s another quote from an Umno minister: ‘Speaking up is already there but to me, Umno has not fully matured. We have not reached that stage yet. If we want to hold debates, we must be ready to face the risk’.

Fifty years and not fully matured? Now you know the answer why this beautiful country is going down the drain and is in such bad shape. And this applies to the component parties as well.

Akar umbi tolak idea pelan peralihan kuasa Rafidah


Sehari selepas Wanita Umno memutuskan dua jawatan tertingginya tidak akan dipertandingkan pada pemilihan parti Mac depan, Naib Ketua Wanita Umno, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, terus tegas mempertahankan bahawa pelan peralihan kuasa pergerakan itu perlu diselaraskan dengan Umno induk, Pemuda dan Puteri, pada Mac depan.

Pada masa yang sama, ahli exco Wanita Umno, Datuk Kamilia Ibrahim, tetap dengan pendiriannya akan bertanding jawatan naib ketua pergerakan itu dan menolak pelan peralihan kuasa yang dipersetujui pada 4 Ogos lalu.

Malah, Datuk Kamilia turut mengakui sengaja 'memboikot' mesyuarat Exco itu Isnin lalu dan sebelumnya kerana beliau tidak mahu mengadakan sebarang rundingan dengan kepimpinan Wanita Umno berhubung keputusannya untuk bertanding.

Menyokong pandangan itu, Ketua Wanita Umno Bahagian Jerlun, Datuk Maznah Hamid, pula kelmarin menggesa Datuk Seri Shahrizat supaya tidak mensia-siakan kepercayaan akar umbi yang mencalonkan beliau bertanding jawatan ketua pergerakan itu Mac depan dan meminta beliau mencontohi ketegasan Datuk Kamilia yang tetap mahu bertanding.

Demikian menurut laporan-laporan media berhubung kemelut yang sedang dihadapi Wanita Umno yang melibatkan isu kepimpinannya menyusuli langkah Ketua Wanita Umno sekarang, Tan Sri Rafidah Aziz, meneruskan pelan peralihan kuasa asal pergerakan itu pada Ogos lalu, yang menetapkan Datuk Seri Shahrizat menggantikan beliau pada Jun depan.

'Tindakan Kamilia itu sangat dihargai kerana kami merasakan pandangan kami tidak sia-sia dan akan terus memberikan sokongan kepada beliau,' kata Datuk Maznah kepada agensi berita Bernama kelmarin.

Nyata, keputusan Wanita Umno yang diumumkan Tan Sri Rafidah agar dua jawatan tertingginya itu tidak dipertandingkan pada pemilihan pemimpin Umno Mac depan kini mendapat bantahan beberapa bahagian pergerakan itu dan pemimpin akar umbinya.

Malah, Datuk Seri Shahrizat sendiri dipetik laporan akhbar Berita Harian Malaysia (BHM) semalam sebagai berkata beliau akan membuat keputusannya dalam masa terdekat.

'Selepas menilai kenyataan Tan Sri (Rafidah Aziz), Kamilia, barisan kepemimpinan Exco, suara akar umbi dan perubahan dalam senario politik negara ketika ini, akhirnya saya perlu buat keputusan sendiri dan ia akan dilakukan dalam masa terdekat,' katanya ketika diminta mengulas pendirian Datuk Kamilia itu.

Datuk Seri Shahrizat mendapat 73 pencalonan untuk bertanding jawatan Ketua Wanita Umno. Tan Sri Rafidah pula mendapat 118 pencalonan. / BHM, Utusan Malaysia, Bernama

SWOT Analysis bagi ketiga-tiga calon KP UMNO [Siri 1]


SWOT analysis adalah satu analisa yang biasa digunakan sebagai kaedah mengkaji dan menilai sesuatu subjek atau strategi secara sistematik dan metodologikal. Ia meliputi kajian dari perspektif dalaman iaitu kekuatan dan kelemahan serta pendekatan dari perspektif luaran yang meliputi ancaman dan peluang.

Untuk itu, susunan artikel ini mencuba untuk membuat satu analisa SWOT kepada ketiga-tiga calon KP yang bertanding. Dalam Siri 1, kita cuba menilai KJ dahulu:

Khairy Jamaluddin

Kekuatan

(1) Beliau merupakan calon yang mempunyai karisma; kekuatan, kepetahan dan kapasiti intelek yang tinggi dan diakui ramai, mendapat pindidikan dari university tersohor, Oxford University, serta pemikiran yang mencapah

(2) Beliau mempunyai kekuatan inkumbensi selaku Naib Ketua Pemuda UMNO dan jaringan sokongan kenalan. Ia jua mempunyai kekuatan organisasi hasil daripada gerak kerja, pendedahan dan penglibatan dalam UMNO sejak 1999 lagi serta jawatan-jawatan Exco dan jawatan kuasa yang di pegang, termasuklah projek atau gerak tindakan khas Pemuda UMNO

(3) Beliau merupakan calon termuda pada usia 32 tahun. Ini memberi kekuatan tenaga di samping membawa wajah muda yang boleh dirantaikan kepada generasi muda sekarang. Pada usia ini, beliau lebih memahami dan menjiwai nawaitu, iltizam, kehendak dan masalah yang dipendam dan dirasai oleh hati-hati orang muda

(4) Kekuatan dari segi pandangan ramai bahawa beliau adalah menantu Perdana Menteri. Namun begitu faktor ini tidak lagi menjadi kekuatan utama beliau cetusan dari keputusan Pak Lah untuk tidak mempertahankan jawatan Ketua Pemuda.

(5) Prestasi beliau sebagai seorang Ahli Parlimen jua terserlah sebagai salah seorang Ahli Parlimen yang lantang dan bijak berbahas.

(6) Pengalaman sebagai penulis di Economist, kajian dasar semasa bertugas di pejabat PM dan TPM, serta sebagai Pengarah di Syarikat Kewangan dan Pelaburan memberi kelebihan dan pendedahan berguna sebagai calon bakal KP

(7) Tema Setiakawannya begitu inklusif dan merangkumi bukan sahaja Pemuda UMNO, tetapi Pemuda BN dan golongan muda se Malaysia.

Kelemahan

(1) Beliau adalah mangsa serangan dan propaganda pembunuhan peribadi yang berterusan dan terancang , hatta menyalahkan beliau atas segala isu, termasuklah yang berkait dengan PRU 12

(2) Kurang dan lambatnya usaha menjawab dan memerangi tohmahan yang dilontarkan kepada beliau

(3) Beliau dianggap sombong, elitis dan bongkak oleh pengkritik beliau

(4) Hasil keputusan Pak Lah untuk tidak bertanding, memperlihatkan seperti adanya penyokong yang berubah haluan dalam proses pencalonan.

Peluang

(1) KJ sekarang dilihat sebagai seorang yang begitu memperjuangkan isu dan prinsip keterbukaan, ketelusan dan perbincangan yang berhemah sepertimana dalam forum UKEC, cadangan debat bersama calon KP UMNO yang lain serta yang terbaru adalah pelawaan debat bersama KP PAS, YB Salahuddin Ayub tentang isu ISA. Ini semua mencerminkan bahawa KJ sekarang adalah seorang yang mencerminkan kehendak masyarakat median dan golongan muda zaman ini.

(2) KJ juga dilihat begitu mudah didekati, wajahnya pula tampak manis dengan senyuman dan tangan yang murah menyapa dan dan bersalam dengan semua, terutama golongan kampong dan desa. Ini menggambarkan imej KJ yang manis kepada semua.

(3) Dengan keputusan Pak Lah tadi, mungkin inilah masanya KJ dilihat dan dinilai dari daya upaya kandidasinya sendiri

(4) Sepetimana kekuatan tadi, segmen muda adalah segmen idealis yang kadang-kala berubah mengikut rentak dan angin, terutama sekali dari impak idealisme dan pendekatan ikon yang mendekati mereka. Dalam hal ini, KJ merupakan calon yang paling terbaik dari semua calon-calon lain yang sudah luput usia dan tiada stamina, kekuatan, kepandaian dan idea mendekati golongan muda ini.

Ancaman

(1) Ancaman beliau masih lagi dari segmen serangan peribadi dan propaganda pembunuhan karakter yang telah di buat bertahun-tahun lamanya. Namun, strategi dan pendekatan pihak musuh seperti ini pasti ada kepenatan staminanya kerana lambat laun elemen kasihan akan muncul dan perasaan tak patut akan menjelma. Jua, muak pun akan datang.

(2) Dari segi upaya pembiayaan, calon-calon lain mempunyai empayar perniagaan serta track record sebagai kepala syarikat dan ketua negeri. Ini memberikan mereka added advantage.

(3) Adanya pihak yang menganggap sokongan kepada calon lain sebagai fenomena sokongan akar umbi, tetapi hasil kajian blog ini dalam artikel sebelum ini menggambarkan sebaliknya.

Secara keseluruhan dan keseimpulannya: KJ mempunyai gerombolan kekuatan dan peluang yang boleh di adun bersama untuk mengatasi segmen kelemahan dan ancaman beliau. Akhirnya, KJ kita lihat KJ mempunyai competitive dan comparative advantage yang lebih tinggi dari calon-calon lain, terutama dalam memenangi hati dan jiwa golongan pengundi muda.

pro.khairy.com

Facebook Group: 1,000,000 Malaysians WANT Khairy Jamaluddin as the new Ketua Pemuda UMNO


A prevalent notion about Khairy Jamaluddin is that he is elite, out-of-touch and distant from the common Malaysian. In fact, his opponents in the race for Ketua Pemuda UMNO Malaysia have made it a point to perpetuate exactly that perception.

This group is, among others, a modest attempt to test the notion; the creators of the group strongly believe that despite the persistent bad press he receives – some justified and others not – Khairy Jamaluddin is a substantially popular figure among fair-minded young Malaysians.

In the heated race to assume the post of UMNO Youth Head, Khairy Jamaluddin is the only candidate to contest on a decidedly multi-racial platform, stating more than once, "I am contesting as a Malaysian as much as a Malay".

His slogan of "Setiakawan" (Friendship and Unity) is a comprehensive message of engagement and outreach to all sections of the Malay and Malaysian youth. Much has yet to be done of course, but the least we can do is give this man a chance to fulfil his pledge to make UMNO more inclusive, friendly and relevant to all, and to not propagate an UMNO identifiable only to right wing, conservative Malays.

If you,

1) still believe in the fundamental premises of UMNO but believe that substantive reforms need to be made in the way it carries itself as well as the policies it prescribes as the party of government;

or

2) are not aligned to any political party or even sympathetic to the Opposition, but want to see a more centrist UMNO in the interest of healthy national democratic space

3) are of the opinion that Khairy Jamaluddin has made mistakes in the past, but also believe that an articulate and intelligent young Malay should be supported and encouraged to fulfil his potentials in public service.

PLEASE JOIN THIS GROUP!

Wednesday, November 12, 2008

Mujur Mukhriz tidak mahu berdebat, jika tidak.......

Written by byzura

Agak terkedu sebentar dan merasakan ada sesuatu yang tidak kena dan tidak betul, tidak tahulah sama ada saya yang memang bodoh ataupun kenyataan yang saya baca ini sebenarnya bodoh. Terperanjat mendengar kenyataan Mukhriz, calon hebat Pemuda UMNO dalam wawancara bersama akhbar The Star, Datuk Mukhriz Mahathir mengeluarkan beberapa kenyataan yang sukar saya mempercayai walaupun saya bukanlah seorang yang berpendidikan tinggi tetapi tidaklah bodoh sangat untuk menilai kebijaksanaan seorang pemimpin.

Jelas bahawa walaupun beliau anak kepada Tun Dr Mahathir, namun ilmu yang dimiliki belum cukup lagi untuk menjadi seorang politikus yang baik seperti ayahnya, sesetengah keterangan dan jawapannya menonjolkan betapa lemahnya beliau dalam pemikiran dan rumusan terhadap sesuatu fenomena mudah, inikan kebijaksanaan politik mahupun intelek untuk memimpin pergerakan Pemuda UMNO Malaysia.

1) Menjawab mengenai Politik wang - Mukhriz menyatakan bahawa orang yang memberi wang atas namanya sebenarnya bukan ejennya, cuma orang yang mahu memburuk-burukkan namanya. Mana Mukhriz tahu ada orang bagi wang menggunakan nama beliau, apakah ini sememangnya berlaku ? Di Ipoh Timur dimana Khir Toyo berjaya mendapat pencalonan KP Malaysia, Tun Amar (adik kepada Tun Faisal, antara penyokong Mukhriz yang kalah di Putrajaya kepada Dato' Zaki Zahid) telah memberi 'peluru' kepada para perwakilan, apakah penyokong Tun Amar merupakan penyokong kuat Mukhriz (semua orang tahu, menggunakan nama Mukhriz ,jika benar, tentu Tun Amar mahu menikam Mukhriz dari belakang, eloklah Mukhriz hentikan berkawan dengan Tun Amar ini, kerana dia jahat mempergunakan nama Mukhriz. Dan di Tanah Merah, ejen utama Mukhriz, Sazmi Miah berbuat sepertimana Tun Amar di Ipoh Timur dan berjaya mendapatkan pencalonan untuk Mukhriz. Apakah Sazmi juga orang kuat Mukhriz mahu tikam Mukhriz dari belakang juga, kalau benar, jahatnya Sazmi ini, Mukhriz eloklah jauhkan dari Sazmi.

Yang peliknya, Mukhriz berani mencabar sesiapa sahaja membuktikan bahawa dia ada terlibat dengan politik wang dan jika terbukti beliau akan menarik diri. Mukhriz sungguh yakin sekali dengan kenyataan ini, eloklah Mukhriz tutup dulu Mesin ATM beliau yang bergerak, sdr Anaz, banyak bukti yang telah terkumpul. Minta lembu dapat lembu, minta apa sahaja pasti mesin ATM akan beri.

Umum mengetahui politik wang memang wujud dalam parti UMNO, tetapi memang amat sukar membuktikannya kerana calon akan menggunakan proksi atau ejen untuk menghulurkan rasuah kepada para perwakilan. Maka sebab itulah Mukhriz berani berkata begitu.Slogan Mukhriz berani berubah tidak pula menampakkan sebarang perubahan, hanya berubah dari politik bersih kepada tahun politik wang. Itu sahaja yang berubah.

Kenyataan janggal kedua dalam wawancara adalah apabila Mukhriz berkata bahawa jika beliau kalah pada pemilihan Mac nanti, maka suara akar umbi tidak akan tercapai.

2) Mukhriz membuat kesimpulan bahawa akar umbi mahukan beliau, katanya"jelas sekali akar umbi memang nak kan saya,". Mukhriz mungkin lupa yang tak nak kan dia yang berikan pencalona kepada KJ dan KT itu tidak mahukan beliau. Jumlahnya lebih 100 % dari pencalonan yang Mukhriz terima. Jika dalam dewan yang mengandungi 198 perwakilan, lebih dari 114 yang tidak sokong Mukhriz, Mukhriz sudah cukup bongkak. Apakah 114 orang ini yang mewakili setiap bahagian bukan suara akar umbi ? Apa yang Mukhriz dapat sebenarnya adalah orang-orang yang menerima wang dari orang yang menggunakan nama beliau.

3) Mukhriz juga ada menyatakan kepada umum apabila ditanya soalan "Apakah pencapaian anda yang boleh dibanggakan?" Jawapannya, "Saya ada kilang fiber optik, semua fiber optik di Malaysia ini kilang saya punya". Sudah la jawapan itu tidak ada kena mengena dengan perjuangan politik Pemuda, jawapan Mukhriz itu juga 'mengkantoikan' dirinya sendiri. Kalau bukan Tun yang jadi PM, tentu beliau tidak jadi raja Fiber Optik.

4) Kadangkala susah juga mahu kita salahkan Mukhriz kerana taraf pendidikan beliau yang pernah mendapat Gred 3 ketika mengambil perperiksaan SPM, hujah dan pemikirannya seakan-akan budak yang tidak matang. Hujah yang tak konsisten, yang tidak masuk akal dan tidak selari antara satu sama lain wajar merisaukan para perwakilan. Ketua Pemuda UMNO sekarang ini perlu hebat dan bijak, bukan yang penakut dan kelam kabut. Mujurlah Mukhriz enggan berdebat, jika tidak apalah lagi keyataan kelakar yang akan kita dengar.- Sumber e-mail yang di terima.

TEPAKBERSULAM

Tuesday, November 11, 2008

Who the heck is Khairy Jamaluddin?

By Tok Uban


Who is Khairy Jamaluddin (KJ) & why some people hate him so much..??
Very little love him but they love him dearly…I wonder why?

Falsafah hidup saya ialah, if I have to judge some one, it would have to come from my own assessment & kajian, dan bukannya daripada fakta2 pihak ketiga.

Olah kerana KJ nie is the ‘Superstar’ of the decade, justeru itu maka saya sendiri telah mengambil inisiatif untuk turun padang dan melihat serta mendengar sendiri daripada puncanya agar saya dapat memberikan penilaian yang tepat berkaitan superstar kita nie.

We heard all hate him with regards to his business interest, political influence & Maya Karin. Well for me itu standardlah, biasalah orang Melayu, tak dapat projek salahkan orang lain, tak dapat tempat dalam UMNO salahkan KJ, tak dapat Maya Karin pun nak salahkan KJ juga…kalau Tun Dr.M masih memerintah & good looking macam KJ pun silap2 kena gossip juga dengan Maya Karin nih..ish..ish..
kalau berminat sangat..ikhtiar lah sendiri..

My point is, politic will always be politic, tak kira siapa yang naik, pasti ada saja isunya, terutama tiga perkara nie (business, politic & gossip). So nak cerita tentang 3 perkara nie..letihlah, tak ada kesudahannyna, senang cerita I’ll have one column to get the public’s view on apa sahaja kemuskilan yeng mereka hendak kepastian berkaitan KJ, and I’ll try to get his representative to answer. I jawab nanti korang kata aku fan KJ lak.. Perlu di ingatkan bahawa in politic i am neutral. (I’ll always be judgmental & will never choose sides)

If we were to search any bad thing about KJ, well just type in “anti KJ” on any search engine, u’ll sure find a lot. But what I am about to tell next is about him which has not been made known to public so far. We want to know this guy’s personality & talent. Is he really fits to be in the Parliament?

I happen to have a few friends who are very close to KJ and also a good friend who is close to his rival & the anti KJ’s group. So I gather a little bit of both sides info.

Tak puas hati lagi, I go to Rembau during the recent election campaign, kebetulan I’ve got a friend who is in Rembau’s UMNO & incharge of handling the campaign.

So I trailed KJ every day from his hotel to all the programs he attended, of course without any of them knowing my intention, (damn I am good at this spying thing). I was there for 2 weeks, mingling around and I can say with proper tools, you could gather almost everything about him, up to his closet. I go there because I need to see him & hear him in person so I could judge his personality.

So basically after that, I now have a thick file on him with regards to his business, politic & personality. I shall put down the story in detail later, but let me just put here a summary on my findings on his personality.

To be honest, in general, I think he needs an acting class (I’ll explain later). Other than that I think he is well equipped to be a good leader. Relax ah....by now, I must have broken some of anti KJ’s heart. But it is the truth. Let me explain why I’ve said that:

To those who don’t have a chance to get close to him, first i can say, he is a bit of a ‘metrosexual’, competitive & excessive compulsive kind of a guy. Senang cerita dia nie pembersih tahap maksima & a perfectionist. In any competition, he doesn’t mind loosing but he sure determine to win, good thing about him is he’ll give his all to win, bukan hanya kesungguhan untuk menang tetapi dia berusaha untuk menang, even on a friendly futsal or chess game. (lepas nie sure KJ offer I project besar nie haha) but it is a fact. I know this from my personal observation.

Second, he has a very strong character. Boleh di katakana he is not a typical Malay kind of guy lah. Cakap berlapik2, mengumpat belakang2, sikit2 merajuk is definitely not him. Ask any of his staff, they’ll give u the same answer. Yelah, dia lahir & di besarkan di luar negara, so he is a bit open minded kind of guy, however a very tough boss to handle though. Salah sikit kena tembak direct lah. That is why I say he needs an acting class, because bila jumpa orang yg bermuka2 nie, he really don’t like them & it shows in his face. This people than turn to be his enemy. But despite all that, if u sees his staff or people surround him, they have a full respect to this guy. He reminds us a bit of Tun Dr.M’s character. Walaupun tegas, tetapi orang tetap respect him, because he knows what he is doing.

3rd, he is smart. I am not saying it because he have got a degree from Oxford, but really..he is smart. Tak percaya, go get the smartest guy yang anti KJ and attend some of his dialog gathering. Suruhlah bagi soalan pedas2 & berdailog dengan dia..kita tengok siapa yang kena… I berani bet because I selalu nampak orang yang fikir dia pandai (one of the smartest in the reformist group), but buta2 kena outsmart by KJ. Senang cakap he has got the brain and a political talent lah.

4th, well one thing I found it odd about KJ is, sungguhpun dia di lahirkan di luar negeri & doesn’t think like a typical Malay, but he is a true Malay guy. Some rumors say he is more Singaporeans than the Singaporeans. They got it totally wrong! Go make a joke about Malay in front of him kalau nak kena sembur. To the Non-Malays don’t get me wrong. He is open-minded about everything, but not something that is involving the Malay rights & integrity. Which I thing is one of a great quality one must have to represents the Malay. They must give all their heart to the people they represent, dan sanggup mati untuk mempertahankan perjuangan dan integriti Melayu.

Mamat nie actually berjiwa kental lah sebenarnya. Bukan sahaja semangat Melayunya tetapi semangat Nasionalistmenya juga sangat kental. Biasanya some politicians will talk like a nationalist in their speech sahaja, but this guy, dengan kawan-kawan di kedai kopi pun bersungguh2, macamlah orang lain tak nationalist.

Dia macam Anuar Ibrahim lah satu ketika dahulu, tapi masa tu DSAI susah, kehulu kehilir pakai capal, dia kata kalau pakai kasut Bally, baju Kot, drive Mercedes tu Yahudi. Tapi bila jadi TPM dia pula yang lebih.

Kesungguhan KJ nampak ketara ketika dia berbicara tentang bola. Yes he loves football so much. ManU die hard fan lah katakan. For me, I think, MyTeam is one of his best idea to discover talent nationwide without interference from the politic. Ramai juga la yang dengki, but he does it without a single sen from the taxpayer, they do make money from the program, but kalau di fikirkan dalam2, berapa banyak pun untung boleh dapat, if he really wants untung baiklah dia create 1 mega project (underwater stadium ka), baru ngam. Kan orang kata dia powerfull, boleh create project ikut suka, apahal lak nak buat yang kecik2.

But when I got a chance to hear him out, dia begitu bersungguh2 nak lihat kegemilangan bola sepak Malaysia nie. Which I think mustahil lah…but this guy very determine. MyTeam is a short cut untuk persediaan masa terdekat, but his long term planning is to do a proper academy, budak2 dari kecil to be trained at proper training centre, with proper technique and tools. Although I pun study di luar negeri juga, but I am a bit negative sikit la, well if I ask you guys would it possible to see Malaysia in the World Cup final…? Hah…korang pun sure macam I gak, but this guy dah sewel ka tak taulah.. banyak sangat termakan pill Malaysia Boleh agaknya.

My point is, I see some good quality about this guy. I mean as a politician lah. Budak Melayu yang cerdik, berjiwa Melayu, young and energetic, mempunyai personality dan karekter yang tinggi untuk menjadi seorang pemimpin. Tegas dan berpendirian teguh, I think, with a proper guidance, he could be the next Tun Dr.M…. KJ jadi PM? Huh! mau melenting penyokong2 pembangkang nie.. relex ahh jangan emosi…like I said before, lets try to think out of the box and be rational…may be, who knows we could see something good out of it.

Kalau nak cerita pasal agama pun he surprises me. Although he is open minded, but pergi mana2 pun, tak kira any important meeting ka, even kesuntukan masa pun(I ingat lagi dia ada program dengan MB during his campaign), dia tetap cari tempat untuk sembahyang dahulu. Oklah masa kempen kadang2 orang nak menunjuk2, but even in his daily activity pun 5 waktu tak tinggal beb…hah camno eden nak explain tuh…Tok Guru sure tak caya nye hehe…suka koranglah nak caya ke tak..i percaya sebab I nampak sendiri.

Di pendekkan cerita, macam ni la, sebelum nie bila I dengar orang bercerita tentang KJ, makin lama kita dengar makin marah & meluat kita dengan KJ nie. Mana taknya, KJ di ibaratkan seperti Firaun, alah macam Tun Dr,M dulu. Dia boleh buat suka2 hati, semua kroni2 dapat jawatan besar, projek2 semua dia sapu…calon2 pilihanraya pun dia yang tentukan, hui powerful gila lah KJ nih…siapa dengar pun melenting. Silap2, bukan saja power full, dia juga ada kuasa sakti, boleh terbang lagi laju dari Superman…kadang2 dia boleh jadi besar macam Ultraman…huih..dasyat betul la…tapi itulah perumpamaan yang tepat kepada bicara2 kedai kopi nie..makin lama kita dengar makin cantik olahannya.. But it is not fair lah kalau terus kita judge someone berdasarkan cerita2 kedai kopi nie. Kalau setiap kali ada orang nak naik, kita hentam macam nie, we will never be able to find a good leader.

Dr.M telah meletakkan satu standard yang sangat tinggi bagi kreteria sebagai seorang PM/pemimpin. Memang bukan senang nak cari penggantinya. Tetapi secara peribadi, KJ mempunyai aura & quality yang hampir sama standardnya dengan Dr.M. I am talking about personality & his talent. Kalau cakap pasal knowledge and experience memanglah jauh bezanya. Tetapi KJ has the right tools to be a leader. I am not saying he is perfect. But if he were destine to be a leader, based on his personality, talent & character he is well equipped and capable.

Janganlah ambil kira pasal dia menantu PM, dia dapat naik cepat, therefore dia tak setaraf dengan yang naik lambat nie. That is not right. Macam mana dia naik itu bukanlah kayu ukuran. Don’t tell me Jaclyn Victor yang naik mendadak melalui program reality is less talented than Sharifah Aini dan tak layak di gelar penyanyi…not right ain’t mate!

Apa yang jelas bagi saya ialah, ok he is now a parliament member, let give him a chance, rugi kalau if he is really talented but have to go just because of our freedom of speech, gossip. I am sure with his courage’s attitude & smart ass he could do well as a beck bencher, since pembangkang ramai gila tuh… I tell you, it is going to be an interesting Parliament. Wait and see…

Sunday, November 9, 2008

Kemenangan Khairy tutup mulut blogger Pro Mukhriz
Kemenagan Khairy di Rembau turut dikongsi bersama oleh blogger-blogger Pro Khairy yang sentiasa memberi sokongan padu kepada Khairy. Berita kemenagan Khairy yang mendapat sokongan sebulat suara oleh akar umbi muncul di layar halaman maya sebaik sahaja keputusan kemenangan Khairy diumum.

Jangkaan dan spekulasi yang tersebar meluas didalam laman web dan blog Pro Mukhriz, menyatakan bahawa Khairy akan di tentang di tempat beliau dan mungkin gagal mendapat pencalonan di Rembau jelas sekali tidak tepat dan tidak benar.

Spekulasi tersebut hanyalah satu spekulasi jahat yang mahu memburukkan imej Khairy Jamaluddin yang kononnya bahagian beliau sendiri tidak menyokong beliau.

Ramai pemerhati politik yang hadir terperanjat apabila melihat sokongan terhadap Khairy begitu padu daripada pemuda Rembau. Kata-kata bahawa pemuda Paroi dan Rembau yang telah diketemui oleh agen-agen Mukhriz , meleset sekali. Agen Mukhriz dilihat berkeliaran di luar dewan untuk memerhatikan perjalanan sidang pulang dengan hampa.

Manakala blogger Pro Mukhriz pula terpaksa memerah otak mereka untuk mencari idea dan agenda jahat yang baru bagi memastikan Khairy kecundang dalam Pemilihan Jawatan Ketua Pemuda Malaysia pada bulan Mac akan datang. Namun apa yang didapati oleh pelayar-pelayar laman maya hari ini, blogger-blogger Pro Mukhriz seolah-olah ketandusan idea hinggakan sanggup mengeluarkan artikel yang tidak mempunyai fakta, mengarut, malahan tidak masuk akal langsung dan hilang akal.

Baru-baru ini salah satu laman blog Pro Mukhriz bertindak keterlaluan menyiarkan wajah Khairy diselang selikan dengan wajah beruk. Perbuatan juru blog tersebut bagaikan tiada maruah dan melanggar etika sebagai seorang blogger… berikut adalah kata-kata hikmah dari salah seorang team Pro Khairy SUKJ,” Tak kisahlah jika tuan blog mahu menyiarkan 'Gambar KJ' dalam bentuk berbagai rupa.Tetapi masalah utama di sini ialah, kenapa pula tuan blog sendiri tidak berani meletakan GAMBAR/PHOTO sebenar tuan blog?

Berani mendedahkan perilaku dan rupa orang lain, tetapi takut pula nak tunjukkan muka sendiri?."

Allhamdullilah blogger-blogger Pro Khairy kini semakin hari semakin bertambah bilangannya dan berjuangan dengan penuh keyakinan dibawah tampuk pemimpin mereka Khairy Jamaluddin.

Dan dari analisa yang dibuat oleh unit IT Pro-Khairy mendapati laman web dan blog Pro Khairy kini semakin hari semakin meningkat jumlah pelayarnya.

Ini menunjukkan bahawa laman web dan blog Pro Khairy mempunyai daya tarikan dan pelayarnya yang tersendiri.

Friday, November 7, 2008

Pesanan akhir buat Pemuda Rembau - Moh pertahankan warisan budayo kito~ Super Friend

Cakap-cakap yang mengatakan bahawa Khiary akan dimalu kan di Rembau telah bermain seawal pencalonan berjalan lagi, khabar angin mengatakan Khairy akan kalah telah disebarkan oleh penyokong Mukhriz untuk melemahkan pengaruh Khairy di Rembau, tidak hairan lah jika wakil-wakil Mukhriz telah hampir seminggu berkampung di Rembau untuk mengebom Pemuda Rembau bagi memalukan Khairy Jamalludin. Minggu ini pemuda Rembau akan mengadakan mesyuarat mereka. Semua mata kini tertumpu di Rembau .

Melalui pemuda tempatan yang tewas tanpa bertanding Sdr Azman Mohd Sah yang juga merupakan kroni kuat kepada Mukhriz malahan adalah pemuda yang ditaja oleh Mukhriz mereka telah berkampung beramai-ramai untuk memastikan Khairy Jamaluddin tidak akan mendapat pencalonan dan sebaliknya mencalonkan Mukhriz di kubu Khairy.

Kempen ini adalah kempen yang paling kotor dengan satu niat mahu mengaibkan Khairy Jamalludin.Azman seorang ejen insuran kini sungguh mewah dan ada juga desas - desus bahawa sebahagian dari budget yang diturunkan oleh Mukhriz telah selamat dalam tabung Azman dan perwakilan hanya menerima suku dari budget yang diterima, Mujurlah ramai ejen -ejen lain yang turun dan secara terang-terangan mereka bercerita dan mengira keuntungan sesama sendiri,

Kempen jahat ini lebih teruk dari kempen pilihan raya umum yang ke12 dahulu. Apapun yang berlaku di Rembau , diharap pemuda Rembau akan dapat mempertimbangkan dengan waras dan di harapkan mereka tidak meletakkan diri mereka di tempat pemuda yang tidak bermoral , apakah kita mahu melihat anasir luar datang merosakan keharmonian kampung kita. Tolak mereka , mereka datang hanya dengan satu niat yang jahat mahu memalukna ketua dan membuat kita kucar kacir, apa guna kita m enang sorak tapi kampung tergadai. Pepatah Negeri Sembilan ada menyatakan bahawa , biar mati anak jangan mati adat. Begitulah kuatnya orang-orang dahulu mempertahankan maruah mereka, maruah anak Negeri Sembilan.

Jangan jadi pemuda yang dayus sanggup mengadai maruah kerana wang ringgit, Jika mereka berikan wang ringgit , ambil lah , rezeki jangan ditolak namun maruah jangan di khianati. Orang-orang di Rembau dahulu sanggup mati kerana bopak kepala yang merupakan kepala suku. Orang negeri sembilan sememangnya terkenal dan kuat berpegang kepada adat, Bererti orang negeri sembilan begitu taat kepada pemimpin dan kukuh kepada setiakawan . Fikir lah semasak-masaknya dan mari lah kita sama-sama menolak pengkhianat dalam kelompok kita. Jangan biarkan wang ringgit merogol adat dan setiakawan kita yang telah kita warisi dari nenek moyang kita dahulu, Bersatu kita teguh dan berpecah kita roboh.Adat pepatih setio pado ketuo. Biarlah orang kito yang monang , yang untung pun , awak gak bukan orang lain, orang tu datang buek kacau , lopeh tuh dio balik lah. Yang malu kito , yang rugi pun kito . yang ketawo diorang , yang diketawakan , kito. Jangan lah bingai sangat. Kalau kito monang , yang handa kito , yang kuek pun kito .

Cukuplah apa yang terjadi dengan Puteri UMNO Bahagian Rembau yang tidak mencalonkan Bibi, cukuplah Puteri Rembau dipersenda kan di seluruh Malaysia sebagai Puteri yang tidak matang. Bila sebut sahaja Puteri Rembau semua orang akan tersenyum . Puteri Rembau telah membuktikan pepatah yang popular di rembau satu ketika dahulu sememangnya benar - “Rombau sorombau -rombounyo. pakung Soadolah” Maksudnya orang Rembau sebenarnya berpekung. Marilah kita nafikan peribahasa ini dan marilah kita sama-sama menaikkan moral Pemuda Rembau dan mereka sebenarnya adalah pemuda yang tidak boleh dijual beli, biar kito kobulur , namun maruah bangso , maruah anak nogori jangan di gadai. Adat pepatih mengajar kito taat pado pemimpin. Hidup Pemuda Rembau. Salam Perjuangan - tolong sebarkan . Di izinkan untuk copy dan paste tulisan ini bagi kegunaan mana-mana laman web.

Khairy tokoh muda dialaf ini

By Senapang Patah


Bermulanya disini.. penulis mula mengkagumi semangat perjuangan yang dibawa oleh Khairy Jamaluddin, beliau begitu kental dan tenang dalam mengatasi segala kesulitan yang beliau hadapi, walaupun pada ketika itu ramai yang mengatakan bahawa Khairy tidak berani merebut jawatan Ketua Pemuda dan pelbagai sepkulasi mengenai beliau disebarkan.

Pada tahun 2004 selepas Khairy Jamaluddin menjawat jawatan Naib Ketua Pemuda ,pada waktu itu penulis tidaklah begitu tertarik sangat untuk menyokong beliau , maklumlah pada masa itu terlalu banyak cerita buruk tentang Khairy Jamaluddin dan juga Pak lah .

Ketika itu pula Tun adalah manusia di barisan hadapan yang begitu lantang mengkritik dan membuat andai buruk mengenai Khairy sehingga mampu memusnahkan kerier politik Khairy dalam UMNO.

Amat menyedihkan apabila nama Khairy Jamaluddin sering dikamit hitamkan dengan pelbagai sidiran oleh pihak yang tertentu, antara yang sering kita dengari “siapa Khairy ? Kalau dia bukan anak menantu Pak Lah”. Ini semua permainan politik kotor, tujuan mereka melakukan taktik kotor ini adalah untuk menjatuhkan kredbiliti dan maruah Khairy.

Penulis pernah terfikir kenapa Tun begitu takut dengan Khairy Jamaluddin sehingga pergi kemana sahaja beliau akan bercerita mengenai Khairy, malahan didalam laman blog Tun sendiri pun beliau sering memperkecil-kecilkan Khairy.

Pada pandangan penulis hanya mereka yang tidak mengenali dan iri hati kepada pemimpin muda ini sahaja yang sering mengutuk dan cuba menjatuhkannya. Namun ramai yang masih memuja anak muda ini atas semua kebaikan yang dibawa olehnya dan tidak dinafikan, beliau mempunyai tarikan tersendiri.

Beliau adalah seorang tokoh muda dialaf ini yang mempunyai visi dan idea-idea yang bernas, kebijaksanaan dan kepetahan berhujah dengan spontan menunjukkan beliau mempunyai kredbiliti seorang pemimpin muda dan ia bersesuaian dengan kehendak pemuda di zaman ini.

Inspirasi anak muda yang berpendidikan tinggi ini telah berjaya meletakkan dirinya di pentas politik negara bagi membuka mata seluruh rakyat Malaysia yang tidak semestinya dari kalangan ahli UMNO, tetapi untuk ibu bapa kepada generasi hari ini.

Melalui visinya yang jelas dan nyata tidak perlu diragui lagi Khairy Jamaluddinlah yang paling layak mengisi kekosongan kerusi Ketua Pemuda Malaysia. Mungkin inilah yang sering menjadi mimpi ngeri Tun Dr Mahathir yang mahu terus berkuasa dulu kini dan selamanya.

Super Friend

Artikel ini dipetik dari laman blog lain.. oleh kerana ia merupakan artikel mempunyai pengisi yang baik dan sesuai dikongsi bersama pembaca lain tidak salah kiranya artikel ini disiarkan dilaman blog ini... marilah kita wujudkan semangat Super Friend diantara blogger ditanah air kita untuk menyalurkan sumber-sumber yang boleh membawa kebaikan dan menolak perasaan hasad dengki (PHD)

Pencarian Pemimpin Yang Sempurna

Setelah Barack Obama dipilih sebagai presiden kulit hitam pertama di Amerika Syarikat dan mencetuskan satu kebangkitan yang belum pernah dilihat sebelum ini. Kalau di Malaysia keadaannya seperti fenomena Mawi di Akademi Fantasia. Ketaksuban peminat-peminatnya menyebabkan dirinya menjadi perhatian maka segala gerak gerinya terus diperhatikan.

Dalam pemilihan parti UMNO juga tidak kurang hebatnya. Kita dapat lihat pemimpin-pemimpin yang bertanding mula bersuara dan mencari publisiti bagi mendapatkan perhatian dari pihak media. Tidak kurang juga penulis-penulis blog-blog yang memberikan pandangan mereka dan secara terang-terangan menyokong calon-calon yang mereka fikirkan layak di kaca mata mereka. Saya rasa ini bukanlah satu perkara yang baru kerana media sentiasa memainkan peranan yang besar dalam sektor politik di tanahair atau dimana-mana sahaja di dunia ini.

Namun begitu, saya amat tertarik pada pemilihan ketua Pemuda UMNO Malaysia pada kali ini. Pertandingan tiga penjuru diantara Khairy Jamaluddin dengan Setiakawan, Mukhriz Mahathir dengan Berani Berubah dan Khir Toyo dengan Pemuda Berani. Sebagai warga belia Negara saya tidak nampak relevannya Khir Toyo dalam pergerakan Pemuda. Ini adalah pandangan peribadi saya dan saya tidak mengatakan bahawa Khir Toyo bukanlah pemimpin yang baik kerana saya rasa dia hanyalah Pesona Non Grata di dalam Pemuda.

Apa yang menjadi tumpuan adalah pertarungan diantara Khairy dan Mukhriz dengan bersandarkan kekuatan kepimpinan mereka. Tetapi malangnya tidak kurang pula penulisan yang lebih tertumpu kepada perkara-perkara yang berkaitan isu-isu peribadi. Saya kurang setuju dengan cara ini kerana ia lebih kepada mengaibkan dan memalukan diri mereka sebagai insan biasa.

Khairy Jamluddin dengan ECM Libranya dan Mukhriz Mahathir pula dengan OPCOMnya. Kedua-duanya ada penjelasan dan cerita mengenainya. Tetapi saya lihat tumpuan terhadap Khairy adalah lebih kuat dan lebih mengaibkan berbanding Mukhriz. Mengapa? Kerana dia menantu Perdana Menteri. Tetapi bukankan Mukhriz anak Tun Dr. Mahathir?

Dalam pencarian pemimpin yang sempurna, kita harus bersedia menerima kekurangan yang mereka ada. Bersedia menerima mereka seadanya dan tiada siapa yang boleh mengatakan bahawa diri mereka adalah sempurna. Malah Tun Mahathir juga ada kekurangan dan kelebihan tersendiri sewaktu beliau mentadbir Negara.

Orang Melayu harus maju kehadapan dalam penilaian ini dan tidak hanya melihat kepada faktor ikatan kekeluargaan. Malah pihak pembangkang juga turut terlibat dalam perkara ini. Anwar Ibrahim dengan Nurul Izzahnya, Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng, Karpal Singh dan Gobindnya. Tetapi mengapakah isu ini tidak pernah di utarakan di dalam kem pembangkang itu sendiri. Mengapakah isu ini kurang kedengaran dan diutarakan berbanding dengan KJ dan MM. Mengapa sikap serta tindakan orang Melayu itu sendiri yang sentiasa memberi tumpuan mengenai isu-isu sebegini.

Langkah yang akan diambil bukan hanya sekadar berani dan berperinsipkan setia kawan malah cetusan permikiran haruslah berlandaskan kepercayaan bahawa perubahan ini adalah menyeluruh dan sebenar.

Lihat sahaja Obama dengan tiga perkataan yang sering digunakan “YES WE CAN”. Ianya sama seperti ungkapan “Malaysia Boleh” tetapi apa yang membezakannya adalah cara penyampaianya yang amat kuat dan mendalam. Mereka membina satu haluan kepercayaan dan ketulusan dimana apa yang dibawa boleh diterima sepenuhnya.

Saya percaya warga Negara Malaysia juga inginkan sesuatu pembaharuan yang bukan sekadar retorik dalam usaha mencari pemimpin yang sempurna. Gagasan generasi yang gemilang sahaja yang akan mampu melaksanakanya. Tepuk dada tanyalah selera.

By Gekko
buzzley.wordpress.com
Sabtu, 2009 April 11

UCAPAN PENGHARGAAN DARI PERAK KHUSUS BUAT BLOGGER PERJUANG NEGARA.
Assalamualaikum,Salam sejastera kepada semua blogger perjuang negara.Alhamdullialh..syukur ke Hadrat Illahi kerana dengan izin dan limpah kurnia-nya kita telah berjaya mengharungi pahit getir serta susah payah menghadapi Pilihan Raya Kecil P 059 Bukit Gantang dan ianya telah berakhir dengan selamatnya.Mengambil kesempatan ini, saya Sekupangdua dan rakan-rakan di Perak, kami; YB Zainol, Hamdan Taha, Tn. Hj Amiruddin, Tn. Hj Zairun, Sayuti, Ahmad Kamal, Kepala Perang, Afden dan semua blogger-blogger di Perak,MENGUCAPKAN JUTAAN TERIMA KASIH DAN PENGHARGAAN KAMI YANG TIDAK TERHINGGA kepada semua blogger perjuang negara terutamanya barisan Blogger Pembela Negara (BPN), Penembak-Tepat, waadat, GOMO, Bomoh, Pisau, GAP, Analisa Ringan, Bro Jinggo, Rajahmas, Mamak Haji, Accordblack, Gotahlantun, Medan Info, Faizalrohban, Senapang Patah, Gavamali, Abemie, Tamin Sari, Ayor Lemuju, pembela wira dan teristimewa buat AbangTuah, Apai, Pisau, Sahabat Gunung, ParpuKari serta himpunan bloggers perak, Doremon, Yeop Perak, Taipingmali, Kuntakinte, Shamuddin Aulfahmi, Barisan KAMI, Meorblack, Kepala Perang, Perak Bangkit, AntiPKR dan lain-lain (yg mana tak tersebut tu harap maaf, terlalu ramai kalau nak disebut semua..tapi percayalah anda juga ternasuk dalam geng wira negara) yang sentiasa gigih berjuang membantu jentera PRK BN di Perak. Read More