Sunday, November 28, 2010

Blogger Elitis Blok Twitter Kah! Kah! Kah!


Bila petik je nama blogger elite, pasti ramai yang terasa.. Tapi jangan risau bukan semua blogger elite seperti yang di maksudkan, ini kerana adalah.. satu kumpulan blogger dugong yang hodoh mengelar diri mereka blogger elitis! cam siut!!!

Eeerrk sapa mereka ni nak join kumpulan elite??? aku tak kenal.... mungkin rakan rakan korang kot hehehe....


Al Kisah kononya Mat Kari tergolong dari rangkaian blogger elitis... keh keh keh. Elitis ke dia? Baru kena cuit sikit dah blok twitter! Macam mana nak jadi pejuang? dengan rangkaian blogger nyamuk pun tak mampu nak bertempur lagi. belum berhadapan dengan pihak belah sana..

Tak pe la, aku malas nak selak lagi.. nanti takut ada yang terasa pulak! kepada blogger nyamuk yang baru meningkat naik tu, kau buang la gambar badut badut yang tak sepatutnya di banner blog kau tu... takkan nak ikut jejak langkah geng blogger elitis ni kot hehehe...

Ok! Jom kita dengar apa cerita blogger nyamuk yang lagi satu ni...



GWM ingatkan hanya di dalam politik tanahair sahaja yang mempunyai ‘Firaun Kecil’. Mengenang kembali peristiwa bagaimana YB Zulkifli Noordin melabel musuh dalam selimut bekas parti beliau, PKR.

Firasat Zulkifli Noordin memang tepat mengenai kewujudan golongan ini yang mendesak ke arah memenuhi agenda mereka yang hampir berjaya. Agenda ‘Firaun Kecil’ ini makin jelas dan semakin berani.

Biarlah, kerana ianya hanya melibatkan politik semata mata. Sudah menjadi norma dalam politik, hari ini kawan, esok musuh, tulat akan kembali menjadi sahabat dan seterusnya.


Telahan GWM makin menjadi nyata ... dalam kelompok bloggers pro kerajaan juga sudah wujud ’Firaun Kecil’ ini. Ramai bloggers juga sudah nampak tingkah laku ’Firaun Kecil’ ini namun tetap mendiamkan diri. Takut nanti jadi bahan ’penyedap makanan’ pembangkang, sahabat akan menjaga aib sahabat.

Tetapi jika cacing sudah naik ke mata, apa perlu lagi didiamkan perkara ini. Kelak akan jadi virus yang tidak ada penawar lagi!

GWM tak peduli ... perlu berterus terang walaupun secara tersirat! elite tak elite! Persetankan dengan rating dan blog hits yang ada. Lagipun ... GWM hanya blogger nyamuk, tidak mempunyai sebarang kepentingan langsung. Nyamuk jika dibiarkan lama kelamaan boleh menyebabkan kematian juga ... nyamuk aedes! Contohnya!


Bloggers ’Firaun Kecil’ ini suka menyangak dan menyamun ... aka Penyangak bin Penyamun! Mereka bergerak secara berkumpulan. Lebih dikenali sebagai bloggers elite! Bukan sebarangan bloggers yang mampu duduk semeja dengan mereka. Hanya yang ada title rating tertinggi, blog hits mencecah langit, dan followers yang begitu ramai … seramai penduduk di Malaysia.

Bloggers nyamuk … jangan harap dapat duduk semeja. Nak berborak pun mungkin dipandang atas bawah terlebih dahulu. Elite lah katakan!

Pemimpin yang sarat koceknya adalah sasaran utama. Inilah visi dan misi kelompok terhebat ini. Mana mana isu dan kelemahan peribadi pemimpin yang boleh di’spark’, kesemua mereka akan memainkan isu tersebut serentak, sehingga pemimpin ini panas juburnya ... menggelegak otaknya!

Selagi pemimpin tersebut tidak membuat ’panggilan emas’ ... selagi itulah isu peribadi dan kelemahan pemimpin tersebut akan dimainkan di dalam blog ... nonstop! Pemimpin tersebut perlu sujud kepada ’Firaun Kecil’ ini.


Selesai sahaja 'jual beli’ di antara pemimpin dan ’Firaun Kecil’ ini, lantas timbul artikel menyentuh segala jasa dan kebaikan yang pernah dilakukan oleh pemimpin tersebut ... terhapus segala dosa, timbul pahala! Mak aih! ... macam malaikat.

Modus operandi ’Firaun Kecil’ ini juga berubah mengikut situasi dan kesesuaian. Mana mana pemimpin yang mahu menjatuhkan pemimpin lain akan menggunakan khidmat professional mereka untuk meyerang peribadi lawan ... bloggers for hire!

Seperti situasi berikut ... pemimpin A mahu mejahanamkan kredibiliti pemimpin B, calling ’Firaun Kecil’ for hire, upah di terima ... masyuk ... barulah menyerang di dalam blog. Pemimpin B tersentak, calling back the same ’Firaun Kecil’, upah di terima … masyuk … hentam balik pemimpin A. Makan tak habis kedua dua belah, sama seperti pepatah Inggeris ... kill two birds with one stone. Sana masyuk ... sini pun masyuk!

’Firaun Kecil’ ini juga mahukan bloggers nyamuk untuk mengikut telunjuk mereka. Oleh kerana sudah terlalu lama dalam dunia blogging, maka lebih afdal arahan mereka diikuti ... macam Firman dan Sabda! Otai lah katakan ... jangan lawan cakap mereka.


Bloggers nyamuk yang mencari nama akan berada dibawah pengawasan dan seliaan mereka. Jika lulus ‘ujian’ ... Alhamdulillah ... you are most welcome! Mana mana bloggers nyamuk yang dirasakan tidak perlu berada di dalam kelompok ini, blog blog mereka akan di’remove’ atas alasan menjadi pencacai individu atau mana mana pemimpin yang bukan dibawah ’golden list’ mereka. Wallahuwa’lam... list beli barang di pasar kot!

Yang sebenarnya, bloggers bloggers nyamuk ini membuat kerja atas dasar parti. Apabila kerja dilakukan atas nama parti … suka atau tidak pemimpin perlu dipertahankan dari serangan pembangkang.

GWM tidak menafikan ada pemimpin kita yang perlu ditendang keluar secepat mungkin, tetap bersabarlah! Bloggers sepatutnya bekerja untuk parti, bukan untuk menjahanamkan parti! Menangkan parti terlebih dahulu ... baru disusuli dengan tindakan yang bijak dan terancang.


Siapa ’Firaun Kecil’ ini yang mahu menentukan siapa yang layak memimpin dan siapa yang perlu ditendang keluar dari parti. Ini kerja bodoh! ... mind your own business! Baru setahun jagung mengenali dunia politik. Bersuara seperti guruh berdentum di langit … hujan tak juga kunjung tiba.

Biarlah pemimpin tertinggi membuat keputusan dengan sewajarnya. Mereka lebih lama bergelumang dengan dunia politik dari ‘Firaun Kecil’ ini. Pemimpin tertinggi tahu kelemahan dan kekuatan yang ada. Siapa anda!

Jika benci sekalipun seseorang pemimpin, tegurlah secara berhemah. Bukan semberono. Adab sopan perlu dijaga ... kita bukan dari golongan kafir harbi yang makan babi! Semua mahu disondol!

Suara bloggers adalah suara keramat! Siapa yang tidak mendengar suara bloggers. Tidak perlu menghentam pemimpin sendiri umpama esok sudah tiba kiamat. Cukup berbeza di antara teguran dan menghentam. Jangan salahguna kebebasan yang ada.


Dan bloggers ’Firaun Kecil’ ini juga cukup pelik tabiatnya. Jika ada suatu pilihanraya .. mustahil sahabat bloggers yang lain tahu di mana modus operandi mereka. Top Secret Mission! ... tempat ’Firaun Kecil’ ini tidak boleh diketahui dan dilawati … haram! Hanya mereka yang berada di dalam inner circle sahaja berhak mendapat maklumat tempat tinggal.

Sepatutnya bekerjasamalah dengan sahabat bloggers yang lain. Untuk parti juga. Bertukar tukar maklumat. Duduk bergebang di kedai kopi bersama sama. Bagi tunjuk ajar dan curahkan pengalaman yang ada kepada bloggers nyamuk. Barulah timbul rasa hormat di antara elite dan nyamuk ... respect earned.

Perlu ada hubungan simbiotik di antara bloggers elite dan bloggers nyamuk. Bloggers elite hanya perlu spark sesuatu isu .. becomes the prime mover, bloggers nyamuk akan bertindak sebagai secondary movement. Kerjasama perlu padu dan erat.

Nak kata elite pun tidak juga … artikel di blog pun banyak yang ‘copy and paste’ dari blogger nyamuk. Lagi jahanam! Blog hits pun adalah kerana ‘Firaun Kecil’ ini sudah lama bergelumang dengan dunia blogging.

GWM menegur kerana sudah terlalu panas telinga mendengar rintihan, keluhan dan rungutan dari sahabat bloggers yang lain. ‘Firaun Kecil’ ini perlu membuang sikap bongkak dan bangga diri jika mahu dihormati. Janganlah terlalu angkuh dengan status elite anda.


Ramai lagi bloggers elite yang tetap merendah diri walaupun sudah lama berkecimpung dalam dunia alam siber ini. Pun begitu ... ada juga blogger elite yang 'di pangkah' hanya kerana tidak mempunyai pendapat yang sama dengan 'Firaun Kecil' ini. Bernanah telinga bila mendengar segala jenis dana perlu disalurkan hanya kepada ‘Firaun Kecil’ sahaja. Nak jadi penyamun dan penyangak ke?

Firaun Kecil’ ini sering menuduh pemimpin bertindak menjadi penyamun dan penyangak. Malangnya, tindakan mereka ini juga tidak jauh berbeza dengan penyamun dan penyangak. Hidup ini ibarat roda … senantiasa berputar. Ada waktu kita akan berada di atas dan turun ke bawah jua akhirnya. Tidak akan selama lamanya berada di atas. Ini hukum karma!

Jangan terlalu memperlekeh bloggers nyamuk kerana anda juga bermula dari situ. Buangkan sifat tamak haloba dan sentiasa berlagak pandai dari segenap segi. Jangan hanya di mulut 'Jihad Fisabilillah' ... perbuatan ... Masya Allah ... 'Ana macam Kafirlah'. Sifat sebegini sama sahaja seperti Anwar Ibrahim. Politik masuk bakul angkat sendiri.

Tak begitu wahai ’Firaun Kecil’ ?


MELAYU ATAS PAGAR

Media Wangsamaju

4 comments:

ddinbunga said...

SALAM, SETUJU, PENULISAN YG MENARIK BRO.

Gelombang Wangsa Maju said...

Salam Senapang Patah ...

Minta izin linkkan bersama blog saudara dengan blog kami. Anda Otai dalam blogging ... GWM kena hormat Otai!

MELAYU ATAS PAGAR

YB Raz said...

bagus sangat ke blogger elit tu hehehe

Mee said...

Taik ko !!! dah tak popular mengaku pejuang !!! Pejuang tahik beruk !!

Sabtu, 2009 April 11

UCAPAN PENGHARGAAN DARI PERAK KHUSUS BUAT BLOGGER PERJUANG NEGARA.
Assalamualaikum,Salam sejastera kepada semua blogger perjuang negara.Alhamdullialh..syukur ke Hadrat Illahi kerana dengan izin dan limpah kurnia-nya kita telah berjaya mengharungi pahit getir serta susah payah menghadapi Pilihan Raya Kecil P 059 Bukit Gantang dan ianya telah berakhir dengan selamatnya.Mengambil kesempatan ini, saya Sekupangdua dan rakan-rakan di Perak, kami; YB Zainol, Hamdan Taha, Tn. Hj Amiruddin, Tn. Hj Zairun, Sayuti, Ahmad Kamal, Kepala Perang, Afden dan semua blogger-blogger di Perak,MENGUCAPKAN JUTAAN TERIMA KASIH DAN PENGHARGAAN KAMI YANG TIDAK TERHINGGA kepada semua blogger perjuang negara terutamanya barisan Blogger Pembela Negara (BPN), Penembak-Tepat, waadat, GOMO, Bomoh, Pisau, GAP, Analisa Ringan, Bro Jinggo, Rajahmas, Mamak Haji, Accordblack, Gotahlantun, Medan Info, Faizalrohban, Senapang Patah, Gavamali, Abemie, Tamin Sari, Ayor Lemuju, pembela wira dan teristimewa buat AbangTuah, Apai, Pisau, Sahabat Gunung, ParpuKari serta himpunan bloggers perak, Doremon, Yeop Perak, Taipingmali, Kuntakinte, Shamuddin Aulfahmi, Barisan KAMI, Meorblack, Kepala Perang, Perak Bangkit, AntiPKR dan lain-lain (yg mana tak tersebut tu harap maaf, terlalu ramai kalau nak disebut semua..tapi percayalah anda juga ternasuk dalam geng wira negara) yang sentiasa gigih berjuang membantu jentera PRK BN di Perak. Read More